Maden bestrijden: Help uw koeien gezond de zomer door!
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Marcel | Via Artikel Post
Gezien: 411 |
Aantal woorden: 624 |
Datum: Fri, 5 Jul 2019 |
0 commentaar
Heeft u last van een grote vliegenplaag in uw melkstallen? Nu het weer warmer wordt, is het bijna onvermijdelijk dat uw koeien last krijgen van dit soort ongedierte. Ons advies is dan ook om voor de weideperiode te beginnen met het bestrijden van maden en vliegen. Zo vermijdt u een heuse vliegenplaat. Maden bestrijden is de eerste stap. In dit artikel gaan we hier verder op in.
De effecten van een maden- en vliegenplaag
Tijdens de weideperiode is het belangrijk om op tijd te beginnen met het bestrijden van ongedierte zoals vliegen. Zo bezorgen de koeien niet alleen jeuk een pijn maar ook de volgende problemen:
- Ontstekingen aan de uiers
- Maden en vliegen verminderen de voeropname. Dit beïnvloedt de groei van het melkvee. Als boer zult u merken dat uw vlees en melkproductie begint te dalen.
- Vliegen en maden bezorgen de koeien veel stress en overlast. De koeien gaan hierdoor steeds dichterbij elkaar staan. De kans op hittestress neemt alsmaar toe.
- Vliegen in de melkstal versnellen de verspreiding van diverse ziektes. Denk hierbij aan de volgende ziektes, zoals mastitis, blauwtong en mond-en-klauwzeer.
Herken de eerste fase van een vliegenplaag
Onder invloed van warm weer kunnen vliegen zich razendsnel vermenigvuldigen. Bij een continue temperatuur kan één vlieg meer dan 1000 eitjes leggen. Binnen enkele weken heeft u geen last meer van handje vol vliegen, maar een heuse plaag. Wist u dat één vlieg in de zomer meer dan 15 tot 20 generaties voortbrengt?
Begin met het bestrijden bij het spotten van de allereerste vlieg. Dit is essentieel om ziektes bij mens een dier te voorkomen. Begin daarom gelijk met de maden bestrijding. Want om de vliegen te bestrijden is het belangrijk om bij het begin te beginnen: het afdoden van de maden.
Maden bestrijden, schrijf een protocol
Voor een effectieve maden bestrijding adviseren wij om eerst een protocol te schrijven. Zorg ervoor dat de volgende punten goed worden doorgevoerd.
- Waarborg de hygiëne in uw stallen Het afdoden van de maden.
- ehandel ook de mestputten.
Waarborg de hygiëne
Het waarborgen van de hygiëne begint bij het goed schoonmaken en ontsmetten. Zorg er daarom voor dat de volgende werkzaamheden dagelijks of periodiek worden uitgevoerd:
- Laat de voerresten niet te lang in de stal liggen. Zorg dagelijks voor schone drinkemmers en vers water.
- Reinig de stal-benodigdheden en machine dagelijks goed na gebruik. Indien nodig met ontsmettingsmiddelen.
- Het uitmesten van de stro ligbedden moet periodiek gebeuren. Het liefste iedere 3 á 4 weken voor een goede waarborging van de hygiëne.
Het behandelen van de mestputten
Begin in het voorjaar met het behandelen van de mestputten. Deze putten zijn een broedplaats waar vliegen hun eitjes leggen. Door deze putten goed te behandelen verhelpt u al een gedeelte van het probleem.
Alles voor een effectieve maden bestrijding
Heeft u vragen of advies over een effectieve manier van maden bestrijden? Neem dan gerust contact op met de Melkvee-shop. Ze helpen u graag met uw maden bestrijding. Als totaalleverancier van melkveehouderijproducten hebben ze een groot assortiment producten om een vliegen plaag te vermijden. Van ontsmettingsmiddelen tot Auri -plak.
Over de Auteur
-
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen