Mansveld: hoeveelheid afval moet gehalveerd worden
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: wplugers | Via Artikel Post
Gezien: 786 |
Aantal woorden: 389 |
Datum: Fri, 14 Mar 2014 |
0 commentaar
Er wordt dagelijks veel ‘afval’ weggegooid maar zowel consumenten als bedrijven zouden erbij kunnen dragen om hierop te gaan besparen. Veel huishoudens kennen het probleem dat er te veel voedsel wordt gekookt en dat wordt vervolgens klakkeloos in de prullenbak gegooid. Ook veel (onnodige) reclame verdwijnt zonder gelezen te worden in de papierbak.
Ook staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) wil dat de hoeveelheid afval die wordt gestort en verbrand binnen tien jaar wordt gehalveerd. Dit schrijft ze in een brief aan de Tweede kamer. Er wordt jaarlijks zo’n tien miljoen ton afval verwerkt. De staatssecretaris wil dat dit binnen een decennium wordt terug gebracht naar vijf miljoen ton.
De reden waarom ze wil dat het verwerken minder wordt, is omdat afval waardevol is en weggooien volgens Mansveld niet tot de opties behoort. Het kan namelijk dienen als grondstof voor een ander product. Nederland recyclet al 79 procent van het afval en is volgens de staatssecretaris daarom al goed op weg. Hoe dit in verhouding staat met andere landen is niet duidelijk.
Nederland moet volgens de staatssecretaris een 'circulaire economie' worden, waarin recyclen en duurzaam hergebruiken en produceren centraal staan. Er wordt een speciaal programma voor opgericht dat Van Afval Naar Grondstof (VANG) wordt genoemd. De hoeveelheid moet verminderd worden door bijvoorbeeld slimme productie van goederen voor makkelijk hergebruik.
Meer afval scheiden
Mansveld geeft aan dat consumenten ook meer afval moeten scheiden om de hoeveelheid afval in Nederland te kunnen verminderen. Gemiddeld doneert een Nederlander zo’n vijf kilo ongescheiden huishoudelijk afval in de afvalbakken. Het streven is dat in 2020 driekwart van dit afval en het afval uit kantoren en winkels gescheiden wordt.
Samenwerking met gemeenten en het bedrijfsleven zijn daarbij belangrijk volgens de staatssecretaris. Gemeenten kunnen de afvalscheiding makkelijker maken voor inwoners door bijvoorbeeld meer verschillende soorten afval op te halen.
Over de Auteur
De auteur publiceert regelmatig artikelen over uiteenlopende onderwerpen die hem interesseren.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen