Monstera stekken. Zo doe je dat!
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: orange | Via Artikel Post
Gezien: 426 |
Aantal woorden: 919 |
Datum: Thu, 23 Sep 2021 |
0 commentaar
Stukje stengel, stukje wortel en klaar. Of nou ja, bijna dan. De Monstera is een woest aantrekkelijke, groene vriend en de perfecte kandidaat om jouw urban jungle mee te creëren of aan te vullen. Voortplanten dus! En het stekken van de Monstera is ook nog eens heel gemakkelijk.
Stekken is een stukje afknippen van een bestaande plant en dat stukje zet je in het water of plaats je in de aarde. Het kleine stukje plant zal wortels gaan ontwikkelen en daarna uitgroeien tot een nieuwe plant.
Je moet weten waar je moet knippen, maar dat is bij de Monstera niet moeilijk om te zien. Monstera’s maken namelijk luchtwortels. Dat doen ze omdat ze van oorsprong echte kruipers zijn. Ze kruipen over bomen of over de bosbodem. Om dat te kunnen doen maken ze bij elk stukje nieuwe plant een wortel aan de plant die op zoek gaat naar een fijne plek om zich te nestelen. Vandaaruit zal de plant dan grondwortels gaan maken. Gevalletje ‘beauty with brains’ dus.
Stap 1
Voordat je gaat beginnen met de voortplanting van jouw groene vriend is het belangrijk dat je bent uitgerust met goed gereedschap ;-) In dit geval een scherp en schoon mes of (snoei)schaar.
Stap 2
Voor een goede stek is het noodzakelijk dat je een blad, stengel en een luchtwortel hebt. Kies een mooi stukje en knip zo’n 1 à 2 centimeter onder de luchtwortel. Zo’n luchtwortel kan heel lang zijn, maar in sommige gevallen ook maar een verdikkinkje. Beide zijn geschikt voor jouw stek, als is het gemakkelijker om een lange luchtwortel terug te knippen naar zo’n 5 centimeter.
Stap 3
Goed bezig, je hebt nu een stek in handen! Dan zorgen we nog even voor wat keuze stress… je hebt namelijk twee opties:
Zet jouw stek op water…
In een doorzichtig vaasje. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water staat. Het blad mag boven de vaas uitsteken.
Na enkele weken tot een maand (afhankelijk van het seizoen en de hoeveelheid licht) zie je dat de luchtwortel, grondwortels heeft gemaakt. Whoehoe! Dit gaat echt de goede kant op. Zijn de nieuwe wortels zo’n 5 centimeter lang dan wordt het tijd om deze groene baby vriend naar wat aarde te verplaatsen.
De wortels zijn gewend aan water en zullen dus ook even moeten wennen aan hun nieuwe onderkomen. Maak de aarde waar je jouw stek in gaat planten dan ook extra vochtig. Maak een kuiltje en plaats daarin jouw stek met zijn wortels en een klein stukje stengel. Dan staat hij op zijn stevigst. Heb je echt mooie lange wortels, plaats ze dan zo verticaal (dat is van boven naar beneden) mogelijk in de aarde. Druk de aarde goed aan, zodat de wortels goed omringd zijn en de lucht rond de wortels is verdwenen.
De komende weken is het belangrijk dat je de aarde goed vochtig houdt, maar zeker niet zompig als een modderpoel.
Zet jouw stek in aarde…
Je kunt jouw stek ook meteen in aarde zetten. Een nadeel hiervan is dat je de voortgang niet kunt zien. Of en hoe de wortels zich ontwikkelen blijft een raadsel. Maar zolang jouw stek gezond oogt, zal het goed gaan met hem. Voordeel van direct planten in de aarde is dat je de wortels daarna niet hoeft te laten wennen aan een nieuw onderkomen.
Maak in de aarde een klein gaatje. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de achterkant van een potlood. Hoe diep hangt een beetje af van de lengte van de wortel. Zorg ervoor dat de luchtwortel onder de grond zit met een stuk stengel zodat je stek stevig staat.
Druk de aarde goed aan zodat er geen lucht meer rond de luchtwortel zit. En nu…? Nu niks. Groeien maar!
Stap 4
Net als elke pasgeborene heeft jouw nieuwe groene vriendje wel jouw liefde en aandacht nodig. Wees dus een goede ouder en:
- zet jouw stek op een lichte plek, maar niet in de volle zon
- houd de temperatuur op orde, ook ‘s nachts. Laat het niet afkoelen tot onder 15 graden Celcius. Te warm, in ons koude kikkerlandje is het dat zomaar niet
- Laat de stek niet uitdrogen. De Monstera, hoe klein ook, houdt van een vochtige grond. En ook al heeft jouw kleine vriendje nog geen grondwortels gevormd direct na het stekken, toch zal hij via zijn blad veel vocht verliezen. Om dit te voorkomen kun je het blad heel losjes oprollen en vastzetten met een elastiekje. Dit maximaal twee weken, want daarna is het blad hard nodig om jouw vriendje te laten groeien
Stekken kan altijd, maar de beste kans van slagen heb je in het voorjaar. Dan stromen de groeisappen door de plant en zal jouw stek waarschijnlijk succesvol gaan wortelen. Jouw volwassen groene vriend zal ook even moeten bijkomen van deze voortplanting (lees: amputatie). En wat is dan een beter seizoen om te herstellen dan het voorjaar?
Over de Auteur
Freelance tekstschrijver en blogger met een grote passie voor gadgets en elektronica.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen