Spieropbouw bij paarden - Artikelpost

Spieropbouw bij paarden

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 527 | Aantal woorden: 479 | Datum: | 0 commentaar

Wanneer een paard onvoldoende bespiering heeft, is het belangrijk hiervan de oorzaak te achterhalen en bij de bron aan te pakken. Meestal kan een onderscheid worden gemaakt in een tweetal problemen met de spieropbouw:

  • Slechte spierontwikkeling ondanks intensieve training
  • Er is sprake van lokale achterstanden in de spiergroei

Lokale achterstand in spieropbouw

De oorzaak van een lokale achterstand in spieropbouw moet meestal worden gezocht in externe factoren. Dit kan bijvoorbeeld zijn een verkeerde training of slecht passend harnachement. Heeft uw paard problemen met de spieropbouw bij enkele spiergroepen? Neem dan de training en het harnachement allereerst eens goed onder de loep.

De juiste voeding voor spieropbouw

Soms hebben paarden en pony’s een correcte training, maar te weinig spieropbouw. Een paard kan te mager of onbespierd blijven omdat het rantsoen niet voldoet. Wanneer de voedingsstoffen die nodig zijn voor de spieropbouw simpelweg niet in het voer aanwezig zijn, kunnen deze ook niet worden benut! Dit komt vaak voor. Essentiële aminozuren (eiwitten) spelen hier een cruciale rol. Deze zitten meestal in ruwvoer. Het bijvoeren van luzerne, erwten of soja kan een tekort aanvullen. Ook zijn er supplementen op de markt met essentiële aminozuren.

Probleem met de opname van voedingsstoffen

Sommige paarden krijgen de juiste voedingsstoffen aangeboden, maar zijn niet in staat deze goed op te nemen. Deze paarden hebben veelal een probleem met de spijsvertering, bijvoorbeeld veroorzaakt door een slecht gebit of een worminfectie. Ook kan het zijn dat het maagdarmkanaal te zuur is, wat kan leiden tot een geïrriteerd darmslijmvlies. Een goede spieropbouw begint in heel veel gevallen met een gezonde spijsvertering. Voer het ruwvoer aan met voedingssupplementen en eventueel luzerne en geweekte bietenpulp. Dat leidt regelmatig tot goede resultaten.

Spieraandoeningen bij paarden

De spieropbouw bij paarden kan ook achterblijven door spieraandoeningen. Deze staan vaak in rechtstreeks verband met de suikerverbranding die niet goed verloopt. Het voedingsadvies voor deze paarden is altijd om het suikergehalte in het rantsoen te reduceren. Dat kun je doen door krachtvoer te reduceren en door ruwvoer met voldoende eiwitten en een laag suikergehalte te voeren. Kies bij paarden met spieraandoeningen altijd voor bemest hooi, daar onbemest hooi een extreem hoog suikergehalte en extreem laag eiwitgehalte kan hebben. Over de Auteur

Equilin: aanvullend voer en supplementen voor paarden. Een volledig en uitgebalanceerd dieet draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van uw paard. Equilin bevat alleen natuurlijke grondstoffen van de beste kwaliteit. GMP+ gecertificeerd.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo