FB pix Zien honden kleuren - Artikelpost

Zien honden kleuren

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 3623 | Aantal woorden: 363 | Datum: | 1 commentaar

Sommige mensen vragen zich wel eens af of honden kleuren kunnen zien. Tinki.nl vertelt je graag of honden kleuren zien of dat ze alleen zwart zien.

Een hond wordt blind geboren en pas na de eerste 10-14 dagen openen de ogen van een pup. Het oog van een hond bestaat net als bij andere zoogdieren staafjes en kegeltjes. De kegeltjes zorgen voor de kleuren en de staafjes voor het zien van grijstinten. Dus honden zien zeker wel kleur. De ogen van honden hebben meer staafjes dan kegeltjes. De staafjes hebben ook nog eens minder licht nodig en dit betekent dat ze in schemering ook nog eens beter zien.

Honden kunnen dus ook kleuren zien en niet alleen zwart wit. Dit is ook gebleken uit verschillende onderzoeken. Mensen zien meer kleuren dan honden en dus zien deze trouwe viervoeters niet hetzelfde als de mens. Rood ziet een hond bijvoorbeeld als een andere kleur. Dit verklaart waarom sommige honden hun rode speeltje niet kunnen vinden in een groen grasveld. Wat honden kunnen zien dat is ongeveer vergelijkbaar met een mens die kleurblindheid (protanopie) heeft. Dit komt omdat honden maar 2 soorten kegeltjes in hun ogen hebben en mensen hebben 3 soorten kegeltje in hun netvlies. Met slechts 2 soorten kegeltjes kunnen ze dus minder kleuren zien dan mensen.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat honden niet alleen zwart wit zien maar ook kleuren kunnen zien. Honden zien de kleuren alleen wel anders dan de mens. Honden zien minder kleuren dan de mens en de kleuren die ze zien zijn minder intens. Een hond ziet namelijk geen rood. Honden zien rode dingen aan als groen of donkergroen. Sommige honden zullen daarom rode speeltjes niet terug kunnen vinden in het groene gras! Honden zien ongeveer dezelfde kleuren als een mens met “protanopie”, wat een vorm van kleurenblindheid is.Over de Auteur

Ik ben Lisa en ik ben 25 jaar. Ik vind het leuk om over honden te schrijven. Ik volg dan ook de opleiding dierenartsassistente.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo