FB pix Zintuigen van haaien - Artikelpost

Zintuigen van haaien

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2290 | Aantal woorden: 468 | Datum: | 0 commentaar

haaien

De systemen waarmee haaien de omgeving kunnen waarnemen heten zintuigen. Net als de mens kunnen haaien kijken, luisteren, voelen en ruiken. In dit artikel lees je hoe deze zintuigen van haaien worden gebruikt en welke organen zij daarvoor gebruiken.

Hoe zien en luisteren haaien?

Haaien kijken natuurlijk met hun ogen. De ogen van een haai lijken best wel op die van een mens. Hun ogen hebben ook een netvlies, een hoornvlies en een ooglens. Wat hun ogen toch ook weer heel anders maakt is dat ze geen oogleden hebben. Wij gebruiken een ooglid om onze ogen nat en schoon te houden. Daar gebruiken haaien het water in de zee voor, wat er de hele dag langs spoelt. Ook hebben de ogen van een haai een soort vlies dat ervoor zorgt dat het kleine beetje licht in de zee twee keer gereflecteerd wordt, hierdoor kunnen ze op de donkere bodem van een zee toch goed zien. Haaien kunnen ook horen. Hiervoor hebben ze gaten in de zijkant van hun kop.  Haaien hebben geen oorschelpen om het geluid op te vangen. Geluid is eigenlijk een trilling in de lucht. Hierdoor gaan kleine haartjes bewegen, dit wordt in de hersenen omgezet naar geluid.

Hoe voelen en ruiken haaien?

Haaien hebben op de zijkant van hun lichaam allemaal organen, met van die kleine haartjes erin. Van alle zintuigen van haaien is deze best bijzonder. Net als mensen kunnen haaien voelen. Ze voelen pijn, ze voelen het verschil tussen warm en koud en ze voelen het wanneer ze worden aangeraakt. Van alle zintuigen van haaien is het reukzintuig het best ontwikkeld. Ze kunnen heel makkelijk geuren oppikken en door hun twee neusgaten weten ze precies van welke kant de geur komt. Dit is natuurlijk handig, wanneer ze op zoek zijn naar een prooi. Haaien hebben nog een zintuig die wij mensen niet hebben. Met speciale sensoren kunnen zij electrische golven opsporen. Daarvoor gebruiken zij voor het opsporen van prooien op korte afstanden zintuigporiën op hun kop en voor het opsporen van prooien op grote afstand gebruiken zij de organen op hun zijkant waarmee zij ook kunnen horen.Over de Auteur

Linda schrijft voor haaien.net

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo