10 DB geluidsreductie bij houten bouwvloeren
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: borrellaar | Via Artikel Post
Gezien: 1847 |
Aantal woorden: 389 |
Datum: Wed, 5 May 2010 |
0 commentaar
Geluidsoverlast is één van de meest storende en irriterende aspecten in onze moderne samenleving. Snelwegen, bouw en sloopwerkzaamheden, maar ook regen tegen de afvoerpijp en zeker niet te vergeten: loopgeluid van uw bovenburen. Om geluidsoverlast binnen de perken te houden zijn er richtlijnen opgesteld en één daarvan is de 10 DB norm. Er zijn allerlei ondervloeren op de markt die een TNO keurmerk dragen en een 10 DB geluidsreductie pretenderen te geven, maar zo simpel liggen de zaken niet.
Er zijn kortweg 2 oorzaken voor geluidsoverdracht:
- contact geluid
- massa verplaatsing
Contact geluid
Contact geluid; de trilling wordt van het ene element overgedragen op het andere. Om dit tegen te gaan worden de vloeren zwevend gelegd op de wel bekende ondervloer: platen of rollen. Hierdoor is de vloer niet meer in direct contact met de bouwvloer en de trillingen worden opgevangen door de ondervloer. Deze constructie zorgt overigens tot meer loopgeluid dan een vast verlijmde vloer (loopgeluid is het geluid in de kamer zelf).
Een ander punt om rekening mee te houden is de plint. Wanneer deze zowel tegen de muur als op de vloer bevestigd is, wordt de werking van de ondervloer teniet gedaan. De trillingen kunnen immers via de plint en de muur naar beneden “reizen“.
Massaverplaatsing
De andere oorzaak van geluidsoverdracht is massaverplaatsing. Uw massa drukt de vloer in en de lucht tussen de vloer en het plafond verplaatst zich. Deze luchtverplaatsing zorgt voor geluid en dit is niet tegen te gaan met een ondervloer van 3 millimeter dik. De ondervloer moet zelf genoeg massa hebben om de verplaatsing op te vangen.
De meest doeltreffende oplossing is de bekende fermacell vloerplaat. Hierop dient de afwerkvloer te worden verlijmd. Of hierbij een spaanplaat tussenlaag moet worden gebruikt ligt aan de type afwerkvloer. Deze constructie geeft een stille vloer in de kamer en zal de onderburen ook ontzien.
Over de Auteur
Erik Meijer is parketteur en houbewerker. Kijk voor meer informatie op www.vloerdrin.nl
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen