4x leuke taalontwikkelingen in 2021 - Artikelpost

4x leuke taalontwikkelingen in 2021

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 187 | Aantal woorden: 599 | Datum: | 0 commentaar

Er zijn veel verschillende soorten talen en dialecten. Wat al deze talen gemeen hebben is dat niets zo veranderlijk is als taal. Taal blijft nooit hetzelfde. Als je een Nederlandse tekst leest uit de 18de eeuw zul je zien dat je misschien maar de helft ervan begrijpt. Wellicht herken je woorden en andere elementen, maar het is zeker niet het Nederlands zoals we dat nu kennen. Dan hebben we het over een aantal eeuwen geleden, waardoor de veranderingen des te meer opvallen. Maar ook nu nog verandert de taal ieder jaar. Hier lees je een aantal leuke taalontwikkelingen uit 2021. Denk dan bijvoorbeeld aan nieuwe woorden en het langste Nederlandse woord.

Het langste Nederlandse woord

Nederlands is niet de makkelijkste taal. Dat zullen de mensen die Nederlands proberen eigen te maken bevestigen. Dit zie je ook aan het langste Nederlandse woord dat maar liefst 50 letters (!) kent. Het langste Nederlandse woord in 2021 is ‘aansprakelijheidswaarde-vaststellingsveranderingen’. Een hele mond vol zoals je ziet. Het langste woord in de Van Dale kent 38 letters en is ‘meervoudigepersoonlijkheidsstoornissen’.

Het woord van het jaar

Ieder jaar wordt er een kenmerkend woord gekozen als ‘woord van het jaar’. Omdat dit pas aan het eind van ieder jaar gebeurd, is nu nog niet hét woord van 2021 bekend. In 2020 werd het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ gekozen. Dat gaf natuurlijk de ontwikkeling in 2020 aan van de corona maatregelen die de hele maatschappij in haar greep hield. In 2019 mocht het woord ‘boomer’ deze titel dragen. Dit een persoon op leeftijd ouderwetse en conservatieve opvattingen. Wat denk jij dat het woord van 2021 gaat worden?

Jongerentaal

Alsof de officiële taal nog niet moeilijk en verwarrend genoeg kan zijn, geven jongeren er vaak ook nog een eigen draai aan. Soms omdat ze een makkelijk alternatief verzinnen, en soms omdat het gewoon stoer klinkt. Een populair woord onder jongeren is bijvoorbeeld ‘bae’. Dit staat voor ‘before anything else’, oftewel iemand die belangrijk voor je is zoals een vriend of vriendin. ‘Skeer’ betekent blut of armoedig. Hiermee kan letterlijk gebrek aan geld worden bedoeld, maar bijvoorbeeld ook iemand die gierig is. Ook komt het woord ‘toko’  regelmatig voor in de jongerentaal. Dit is een synoniem voor een eetgelegenheid zoals een restaurant of café. Deze woorden worden al langere tijd gebruikt, maar de populariteit wisselt per periode. Ook komen er natuurlijk steeds weer nieuwe woorden bij.

Whatsapp afkortingen

Naast de beweeglijkheid van taal bestaan er ook nog verschillende vormen om taal weer te geven. Zo kunnen woorden op verschillende manier worden geschreven en kunnen woordgroepen worden aangeduid met afkortingen. Met name bij tekstuele communicatie, bijvoorbeeld via whatsapp, is het wel zo makkelijk om niet alles voluit te hoeven typen. Wat zijn nu bekende Whatsapp afkortingen? Hier volgen een aantal: (1) thx = thanks, (2) omw = on my way oftewel onderweg, (3) ff = even, (4) brb = be right back, (5) lol = laughing out loud, (6) w8 = wacht, (7) omg = o my god, (8) BFF = best friends forever, (9) tbh = to be honest oftewel om eerlijk te zijn, etc. etc. Deze lange lijst is nog lang niet compleet.Over de Auteur

Als Wordfeud fanaat hou ik de laatste taalontwikkelingen bij en vind ik het leuk om bijzondere woorden op te zoeken. Graag deel ik deze liefde voor woorden door blogs te schrijven.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[367 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[149 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo