7 tips om je kind voor te bereiden op de eerste schooldag - Artikelpost

7 tips om je kind voor te bereiden op de eerste schooldag

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 93 | Aantal woorden: 1009 | Datum: | 0 commentaar

Gaat je kind voor het eerst naar de basisschool? Of ben je misschien wel net verhuisd? Zo’n eerste schooldag is natuurlijk superspannend en misschien zelfs een beetje eng. Met deze tips bereid je je kind en jezelf goed voor op de eerste schooldag.

1. Praat met je kind alvast over school

Praat vooraf met je kind over de eerste schooldag. Leg uit dat de eerste schooldag eraan komt en wat voor leuke dingen ze allemaal doen op school. Vertel hoe de leerkracht heet en wat er in de klas gebeurt. Er zijn ook allerlei praktisch boekjes te koop met tips voor het voeren van dit soort gesprekken. Kijk bijvoorbeeld eens op www.stoerleesvoer.nl/prentenboek-naar-school/

2. Loop langs de school

Loop met je zoontje of dochtertje alvast een keer langs de school, bijvoorbeeld tijdens de pauze of als de school uitgaat. Zo kan je kind alvast zien hoe de school en het schoolplein eruit zien en wat de route van huis naar school is. En misschien zien jullie wel kinderen uit de buurt die ook de school zitten. Dat geeft je kind ook een vertrouwd gevoel.

3. Laat je kind wennen tijdens een wenochtend

Veel scholen organiseren speciale wendagen of wenochtenden. Dit kan als je kindje drie jaar en tien maanden is. Tijdens een wendag kunnen de kinderen eventjes meedraaien in de klas. Zo kunnen ze leerkracht en de andere kinderen leren kennen. Vraag bij de toekomstige school van je kind hoe en wanneer de wendagen zijn.

4. Label schoolspulletjes en gymkleding

Label alle spulletjes met handige kledinglabels en naamstickers. Schoolspullen, lunchtrommel, drinkbeker, fruitbakje, jas, gymkleding, gymschoenen, extra setje kleding, enzovoorts. Label alles, want er kan veel kwijtraken op school. Met naamlabels voorkom je een hoop gezoek en bespaar je ook de leerkracht tijd. Het zal niet de eerste keer zijn dat een kindje per ongeluk de Frozen- of Paw-Patrolrugzak van een klasgenootje meeneemt. Ga voor mooie kledinglabels met de naam van je kind die je kunt innaaien. Teveel gedoe? Er zijn ook kledinglabels die zo op spullen strijkt. Of ga voor naamstickers. Hier vind je leuk kledinglabels die je makkelijk kunt personaliseren: https://topetiketten.nl/37-gepersonaliseerde-kledinglabels-naamlabels

5. Voorkom extra spanning

Een eerste schooldag is hartstikke spannend en voor sommige kinderen zelfs een beetje eng. Negeer de emoties van je kind niet. Vertel dat je begrijpt dat hij of zij er een beetje tegenop ziet, dat dit normaal is en dat iedereen moet wennen. Doe eventueel wat ontspanningsoefeningen voor kinderen. Kijk eens op verkenjegeest.com/ontspanningsoefeningen-voor-kinderen/. Probeer andere spannende dingen rond de eerste schooldag zoveel mogelijk te voorkomen. Denk hierbij aan een verhuizing, een bijzonder logeerpartijtje enzovoorts. Op een eerste schooldag komt er veel af op je kind en hij/zij zal misschien wat rust en ruimte nodig hebben om de dag te verwerken.

6. Oefen met ‘zelf doen’

Laat je kind voorafgaand aan de schooldag wat meer oefenen met dingen zelf doen. Dat zorgt voor meer zelfvertrouwen op de eerste dag. Denk bijvoorbeeld aan billen afvegen, schoenen en jassen aantrekken of handen wassen. Oefen ook alvast met andere kleding zelf aan- en uittrekken. Help bijvoorbeeld met een broek aantrekken en laat je kind zelf het shirt aantrekken. Kies het liefst gemakkelijke kleding die ze zelf aan- en uit kunnen trekken zodat ook naar de WC gaan goed zelf gaat. Sommige kinderen worden nerveus als het kleding aan- of uittrekken niet lukt. Klittebandschoenen zijn een goed bijvoorbeeld van handige kleding, net als broeken met elastiek ipv knoopjes.

7. Laat ze vooraf kennismaken met klasgenootjes

Weet je toevallig dat bepaalde leeftijdsgenootjes uit de buurt ook naar dezelfde school gaan? Dan zou je samen met de ouders kunnen regelen dat jullie kinderen een keer samen spelen. Als de kinderen elkaar kennen, kunnen ze de eerste dag eventueel met elkaar optrekken. Maar als je geen leeftijdsgenootjes kent, is dat ook niet echt een probleem. De ervaring leert dat kinderen snel vriendjes maken op een eerste dag.

Voor het eerst naar de basisschool is een hele stap. En niet alleen voor je kind, maar zeker ook voor jou. Want wat worden ze snel groot, hè? Zo’n eerste schooldag is dus heel spannend, ook voor jou. Maar met deze tips is je gezin in ieder geval wat voorbereid. Vergeet de eerste dag uiteraard niet om een paar foto’s te maken aan het eind van de schooldag, want het is toch een bijzonder moment. En zorg ervoor dat je ruim op tijd op het schoolplein te vinden bent zodat je kind je alles kan vertellen over zijn of haar eerste dag. Veel succes!Over de Auteur

Krystel Wolter is een professionele schrijver. Ze deelt graag tips over kinderen. Deze keer kwam ze met een schooldag artikel en vertelde ze hoe u uw kinderen voorbereidt voordat ze naar school gaan.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[344 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[84 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo