Alles over 10W40 olie - Artikelpost

Alles over 10W40 olie

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 171 | Aantal woorden: 481 | Datum: | 0 commentaar

 

Het soort olie dat u voor uw auto gebruikt is zeer belangrijk. Met de juiste soort olie zorgt u ervoor dat uw motor minder snel zal slijten en dat u minder brandstof gebruikt. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om de juiste motorolie te kiezen. Hierbij moet u vooral op de dikte van de gebruikte motorolie letten, oftewel de viscositeit. De viscositeit wordt in een code weergegeven op de verpakking van de motorolie zelf. Welke viscositeit de olie voor uw auto nodig heeft, kunt u terugvinden in de handleiding van de auto. Wanneer u dit aanhoudt, dan zit u altijd goed.

Wat houdt 10W40 olie in?
Een veelgebruikte soort motorolie is 10W40 olie. Ook dit is een getal wat de viscositeit, de dikte van motorolie aangeeft. Motorolie reageert vooral op temperaturen. Het is daarom van belang dat u motorolie gebruikt dat smeerbaar blijft bij zowel koude als hoge temperaturen. Dit wordt ook met 10W40 olie aangegeven. Het eerste cijfer 10W staat voor de dikte wanneer de auto bij koude temperaturen wordt gestart. In de regel wordt hiervoor 5, 10 of 15 gebruikt. Het cijfer 10W houdt in dat de olie goed smeerbaar blijft tot temperaturen van -20° Celsius. Rijdt u juist veel en is de motor voortdurend warm? Dan is het laatste cijfer 40 belangrijk. De motor bereikt dan al snel temperaturen tot meer dan 100° Celsius. Het is belangrijk dat de olie dan niet te dun wordt en de motor gesmeerd kan blijven. Voor temperaturen tot ongeveer 125° Celsius zal 10W40 voldoende zijn om de olie dik genoeg te houden.

Wat als u olie met een lagere viscositeit gebruikt?
Motorolie 10W40 is een zeer gemiddelde olie dat voor veel auto's geschikt is. Een klasse lager is 5W40 olie. In dit geval is de olie bij koude starts meer vloeibaar. U moet voor uzelf afwegen hoeveel u rijdt. Een heel groot verschil tussen 5W40 en 10W40 is er niet, maar als u niet veel rijdt, zult u veel koude starts hebben en dan is het meestal verstandiger om 5W40 olie te gebruiken.

Over de Auteur

Oliewereld is een van de grootste online aanbieders van motorolie. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[183 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo