Alles wat je moet weten over Prefab - Artikelpost

Alles wat je moet weten over Prefab

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 223 | Aantal woorden: 1676 | Datum: | 0 commentaar

Wellicht heeft u wel eens het woord Prefab voorbij zien komen. Maar wat is het nou eigenlijk? In dit artikel zoomen we in op het begrip Prefab en de onderdelen of de machines/ tools die hieronder vallen. Want zoals we misschien nu al hebben verklapt hoort het begrip Prefab in de bouwwereld. We vertellen u graag meer over dit onderwerp. 

Wat houdt Prefab in?

Prefab is een afkorting van het woord prefabricage wat betekent “een proces in de bouw waarbij alle materialen vooraf tot elementen worden gemaakt en vervolgens naar de bouwplaats worden getransporteerd en in elkaar gezet/ verwerkt worden”. Denk hierbij aan het proces van het bouwen van huizen. Dit wordt tegenwoordig een heel stuk sneller gedaan dan vroeger. Dit komt door het prefab proces. De onderdelen van huizen worden in de fabriek of de werkplaats in elkaar gezet, op een vrachtwagen geladen en vervolgens in elkaar gezet in de toekomstige woonwijk. 
Hoewel prefab in de uitvoeringsfase ervoor zorgt dat het een stuk minder tijd kost. Neemt de voorbereidingsfase wel veel tijd in beslag. Dit komt omdat alles precies uitgetekend moet worden en meermaals gecontroleerd worden zodat er in de uitvoeringsfase geen onnodige aanpassingen meer gedaan hoeven te worden. De materialen die vaak gebruikt worden bij prefab zijn beton en hout. 

De voor- en nadelen van prefab

Ondanks dat het prefab proces steeds meer voorkomt in de bouw, is het goed om te weten welke voor- en nadelen eraan verbonden zijn.

Voordelen

  • Het uitvoeringsproces gaat een heel stuk sneller en gemakkelijker omdat de materialen al in elkaar zijn gezet.

  • De dakelementen zijn van hogere en constantere kwaliteit wanneer ze prefabricated zijn in plaats van wanneer ze op de bouwplaats worden gemaakt. 

  • Omdat de prefab materialen in de fabriek of werkplaats meerdere keren gecontroleerd worden op kwaliteit. Is de opgeleverde kwaliteit een stuk hoger. 

Nadelen

  • Bij prefab woningen zijn er minder mogelijkheden tot customizen dan bij normale woningen. Dit komt omdat de vorm al in de bouwplaats is gemaakt.

  • Ook het aanleggen van elektriciteit en andere dingen kan achteraf moeilijk zijn.

  • Doordat prefab woningen een stuk sneller gemaakt worden dan traditionele woningen, blijkt vaak dat de muren niet genoeg drogen waardoor er eerder scheuren in de muren komen. 

Wat zijn Prefab magneten? 

Bij het bewerken van prefab materialen en het maken van gebouwen of woningen komen prefab magneten aan te pas. Deze mageneten worden gebruikt in een prefab beton fabriek om het werk een stuk makkelijker te maken. Denk hierbij aan speciale SPB boxmagneten, of een modulair bekistingssysteem. 

Wat zijn Prefab instortvoorzieningen?

Instortvoorzieningen worden in een prefab fabriek voor uiteenlopende dingen gebruikt. Er zijn daarom ook veel verschillende instortvoorzieningen:

  • Transportankersystemen

  • Wapeningssystemen

  • Verankeringssystemen

  • Isolatiesystemen


Alle systemen hebben weer een andere functie binnen de prefab. Een wapeningssysteem kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een verbinding te leggen tussen elemeten, zoals KOMO gecertificeerde doorkoppelankers. En een isolatiesysteem wordt gebruikt  worden voor geïsoleerde elementen zoals een sandwhichverankering.


De instortvoorzieningen worden gebruikt om tijdelijk of permanent betonnen platen aan elkaar vast te maken. 

 

Over de Auteur

Een particulier die het leuk vindt om informatie te delen over diverse onderwerpen. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[368 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[161 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[149 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo