FB pix Alpaca wol - Artikelpost

Alpaca wol

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2975 | Aantal woorden: 657 | Datum: | 0 commentaar

Met betrekking tot de gedomesticeerde lama's en alpaca's, werden ze gescheiden in de tijd van de Inca's op basis van kleur, en als bij toeval één in een kudde werd geboren in de verkeerde kleur, dan werd het uiteindelijk in een andere kudde gezet.
Alpaca's zijn een van de getemde en ongetemde Zuid-Amerikaanse kameelachtigen soorten bekend om hun kwaliteit fleece of wol. Door het hebben van een gelijkenis met lama's, zijn alpaca's onderverdeeld in twee rassen: de Huacaya en de Suri. Huacaya rassen zijn te herkennen aan de aanwezigheid van dichte en golvende schaapachtig vezels, terwijl de Suri die veelal beschikken over zijdeachtige vezels die minder weerstand tegen kou in vergelijking met de Huacaya fleece of wol bieden. Huacaya rassen zijn vaker gevonden dan de Suri soorten. Echter, Suri fleece is bewonderd door de vrijsters over de hele wereld.

Alpaca's hebben een interessante geschiedenis die teruggaat tot de oude mythologische Andes tijden. Volgens de Andes mythologie, werden alpaca's vermoedelijk gerelateerd aan "Pachmana" waarin wordt verwezen naar de moeder Aarde. De inboorlingen van het Andesgebergte rekenden alpaca's als een geschenk dat werd geschonken aan de Ausangate-gebergte in Peru.

Tijdens de Spaanse koloniale overheersing in Peru, werd het alpaca vezel beschouwd als een noodzaak voor de Inca beschaving. De Incans gebruikten alpaca vezels in de productie van daken, bruggen, en kleding, enzovoort. Bovendien werden de alpaca vezels gebruikt als een vorm van valuta tijdens de Spaanse regering. In 1834 werd alpaca fleece herontdekt door Titus Salt, die het weven van alpaca weer op de kaart zette en vervolgens de kleding lijn voor koninklijken ontwerpten Dus, Titus bracht een grote industriële revolutie door het gebruik van alpaca's in interlacing kleding. Hedentendage word Engeland gerekent als één van de toonaangevende producenten van alpaca wol en kleding. Bovendien worden een aantal Noord-Amerikaanse en Australische regio's ook betrokken bij het fokken van alpaca's en de productie van de Alpacas wol.

Alpaca vezels, algemeen bekend als alpaca wol zijn verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren, variërend van bruin en wit tot kastanjebruin, perziken en grijs. De wol is flexibel en kan worden gekleurd met een kleurstof, waardoor het genereert van een scala aan kleuren. De alpaca vezels bestaan ​​uit kleine luchtzakken, waardoor ze een goede thermische isolator zijn. Het bezit een hoge treksterkte en een glanzend uiterlijk. Kleding die gemaakt is van alpaca wol beschikt niet over een onaangename geur als gevolg van het ontbreken van vet, olie of lanoline in de vezels. Het is bestand tegen zonnestraling en slijtage. Bovendien kan het worden samengevoegd met andere synthetische vezels, waardoor de productie van nieuwe soorten kleren kan plaatsvinden.

Door de duurzaamheid van de Alpaca wol wordt het beschouwd als het beste materiaal voor het maken van stof en blijft er een grote vraag in de textielindustrie. Verschillende stappen die betrokken zijn bij de fabricage van alpaca wol met inbegrip van het weven, spinnen, kammen en afwerking zijn vergelijkbaar met degenen die betrokken zijn bij de productie van wol die worden afgeleid van andere dieren.

Vanwege de toegenomen behoefte en de vraag van de Huacaya en de Suri Alpaca wol, worden de alpaca's nu gefokt in verschillende landen waaronder de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Over de Auteur

Liefhebber van de Alpaca s geworden vanwege de fijne wol die het produceert.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo