Amsterdamse lekkernijen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Reinier Meijer | Via Artikel Post
Gezien: 2455 |
Aantal woorden: 712 |
Datum: Fri, 16 Mar 2012 |
0 commentaar
Drank en Amsterdam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanaf de 15e eeuw stond Amsterdam vol bierbrouwerijen en bier was volksdrank nummer 1. Dit omdat het water uit de grachten al snel niet meer geschikt om te drinken was. Bier daarentegen werd met schoon water van buiten Amsterdam gebrouwen..
Behalve bier heeft Amsterdam ook een rijke geschiedenis van likeurtjes en jenevers.
In vroegere tijden brachten schepen wijn vanuit Frankrijk, Spanje en Duitsland naar Amsterdam om vervolgens weer verder vervoerd te worden. Dat dit veel geld in het laatje bracht staat natuurlijk buiten kijf. Maar wat nog meer geld opleverde dan een liter wijn, was een liter sterke drank. De keuze was door veel schippers snel gemaakt. Toen ook nog werd ontdekt dat graan als grondstof voor sterke drank kon dienen was het helemaal kat in het bakkie, want graan groeit natuurlijk een stuk beter dan druiven in ons koude kikkerlandje.
Al snel kwamen ze erachter dat wanneer je aan deze ‘’alcoholische graanbrouwsels’’ jeneverbessen toevoegt je een heerlijk drankje heb. Dit drankje werd jeneverbessenwater genoemd en werd tal van geneeskrachtige eigenschappen toegedicht.
Jeneverbessenwater oftewel jenever ging de hele wereld over.
Toen Willem II stadhouder van Engeland werd, werden de invoertarieven voor jenever goedkoper gemaakt en op deze manier introduceerde hij de borrel in Engeland. Het drankje dat de Engelsen namaakten heette Gin .
Het stoken van jenever was een redelijke vervuilende aangelegenheid en daarom werden veel van de jeneverstokerijen uit de binnenstad geweerd.
Een van de jeneverstokerijen die wel mocht blijven was de stokerij van Lucas Bols, want zijn stokerij bevond zich net buiten de binnenstad, namelijk aan de Rozengracht in de Jordaan.
Oorspronkelijk was Bols een echte likeurstokerij, maar vanaf 1664 begonnen ze ook met de productie van jenever. In de loop der tijd nam Bols ook andere stokerijen over. Een stokerij die tot op de dag van vandaag nog steeds in de Jordaan te vinden is, is de Ooievaar. In deze stokerij produceert men verschillende jenevers onder andere onder de naam Van Wees.
Een ander bekend Amsterdams drankje is Beerenburg. Veel mensen die denken dat Beerenburg uit Friesland komt hebben het bij het verkeerde eind. Het drankje Beerenburg komt gewoon uit Amsterdam en dat is een bittere pil voor veel Friese ‘Beerenburg fans’.
Een Amsterdams grachtenpand dichtbij de Jordaan, is de geboorteplek van Beerenburg. Dat was namelijk de plek waar de Amsterdamse Hendrik Beerenburg, dag in dag uit zijn geneeskrachtige kruidendrankjes, met een vleugje alcohol, aan het vermengen was. Via vissers heeft het bekende kruidenbittertje vervolgens een weg naar Friesland weten te vinden.
Hendrik Beerenburg was een ras Amsterdammer en verdiende zijn geld met kruidenhandel, hij verkocht dan ook kant-en-klare kruidenmengsels in zijn winkeltje aan de Stromarkt. Volgens veel mensen hadden deze kruiden allerlei medicinale en geneeskrachtige eigenschappen. Deze kruiden lieten zich prima vermengen met alcohol, op deze manier werd het drankje kleurrijker, geuriger en bovendien kon je, je alcoholmisbruik verdoezelen. Dit kwam goed uit voor vele schippers, maar de reden waarom het zo ontzettend populair werd onder schippers is dat het drankje goed beschermde tegen de kou.
De kruiden van het Beerenburg drankje liet Hendrik overkomen vanuit Venetië. Tot op de dag van vandaag siert nog aan zijn pand aan de Amsterdamse Stromarkt het wapen van Venetië. Dit was een geschenk van zijn handelspartners.
Wil je nog een echte Beerenburger drinken volgens origineel recept dan is dit mogelijk. In het café Koekenbier in Amstedam is nog steeds een echte Beerenburg te krijgen en is een echte aanrader voor de fijnproevers.
Heb je zin om deze Amsterdamse lekkernijen zelf te proeven? Loop dan mee met onze kroegentocht door Amsterdam.
Over de Auteur
Reinier Meijer is stadsgids in Amsterdam
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen