Hoe worden verschillende soorten Afrikaanse kralen gemaakt - Artikelpost

Hoe worden verschillende soorten Afrikaanse kralen gemaakt

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 576 | Aantal woorden: 820 | Datum: | 0 commentaar

Hoe worden de kralen gemaakt

De algemene produktie van de glaskralen in Ghana is als volgt; er wordt glaspoeder gemaakt. Dit wordt gemaakt van oud glas (lege flessen, autoruiten) of oude glaskralen. Dit glaspoeder wordt vermengd met een kleurstof (pigment). Het gekleurde glaspoeder wordt in een kleien matrijs gegoten. Een matrijs is een plak klei met daarin gaten. In de gaten komt het glaspoeder. De matrijzen met glaspoeder gaan enige tijd in een oven. In de oven smelt het glaspoeder tot één massa per gat in de matrijs. In ieder gat ontstaat zo een kraal. Na de oven en het afkoelen, worden de glaskralen gepolijst en gewassen.

Beschilderde kralen

De glaskralen worden gemaakt van één kleur glaspoeder. Er ontstaat een kraal met een egale kleur. Na het bakken, polijsten en het wassen wordt de kraal met de hand beschilderd met één of meerdere kleuren. Het beschilderen is monnikenwerk; Één voor één wordt iedere kraal met een klein penseeltje door een geduldig persoon beschilderd.

Een beschilderde kraal is makkelijk te herkennen. De kleur/verf ligt op de kraal en zit niet in de kraal. Indien een kraal wordt afgebroken is de binnenkant één kleur glas.

Transparante kralen

Voor transparante glaskralen worden voornamelijk autoruiten gebruikt, omdat dit glas transparant is en van een goede (constante) kwaliteit. De autoruiten worden klein gemaakt tot glaspoeder. Aan het glaspoeder wordt een kleurstof toegevoegd. De hoeveelheid luistert nauw; te weinig geeft te weinig kleur en te veel vermindert de transparantie van het glas. Een transparante kraal wordt gebakken bij een hogere temperatuur dan bij een niet-transparante kraal; het glas is harder en als het glaspoeder niet volledig samensmelt, wordt de transparantie minder. Ook heeft iedere kleur pigment een andere invloed op de smelttemperatuur van het glas, waardoor het maken van transparante meerkleurige glaskralen een heel precies werkje is. Er zijn kralenmakers die échte specialisten in transparante kralen zijn. Omdat het maken van transparante kralen best ingewikkeld is, zijn deze kralen vaak duurder.

Door komt (een beetje) licht als een kraal tegen het licht worden gehouden.

Glas-gekleurde kralen

In de matrijs worden meerdere kleuren glaspoeder gegoten. Hierdoor ontstaat een kraal met meerdere kleuren glas. De temperatuur mag niet te hoog worden, dan mengen kleuren en blijft er één kleur over. Bij gekleurde transparante kralen luistert de temperatuur nog veel nauwer; te lage temperatuur vemindert de transparantie, te hoge temperatuur vermengt de kleuren tot één kleur.

De glas-gekleurde kralen zijn eenvoudig te onderscheiden van beschilderde kralen. Bij beschilderde glaskralen zit de kleur op het glas in de verf, bij glas-gekleurde kralen zit de kleur in het glas van de kraal. Ook is de tekening van beide kralen verschillend. Het patroon van een beschilderde kraal is door iemand bedacht en gemaakt. Bij de glas-gekleurde kraal ontstaan patronen door hitte, tijd en materiaal in de oven; daar heeft de maker voor een deel geen invloed op.

Gerecyclede kralen

Deze kralen kwam ik afgelopen jaar voor het eerst tegen in een emmer ergens onder een tafel op de kralenmarkt van Agon Manya. Als glaskralen zijn beschadigd of gebroken worden ze vaak hergebruikt. Ze worden verpulverd tot glaspoeder en samen met nieuw glaspoeder worden er nieuwe kralen van gemaakt.

Dit heeft 2 nadelen. Het eerste nadeel is dat het verpulveren van een glaskraal zwaar werk is. Een bonk glas laat zich zomaar klein maken. Daar is veel kracht voor nodig.

Een ander nadeel is dat de kleuren en de tekening van de kraal ook verloren gaan. De verpulverde oude kralen worden alleen gebruikt bij de produktie van niet transparante gekleurde kralen, waardoor er niet meer van de originele kleuren en patronen is terug te vinden.

Iemand heeft onlangs het briljante idee gekregen om dat anders te doen met zelfs fantastische kralen als resultaat. De kralen worden niet meer gepulverd maar als hele kraal verhit. Ze worden zodanig verhit dat ze kneedbaar worden, ongeveer net zoals klei. Dan worden de glaskralen in een matrijs gedrukt en het te veel aan glas wordt verwijderd. Zo ontstaan nieuwe (iets kleinere) gave kralen uit oude gebroken glaskralen, met de oude kleuren en tekening. De tekening veranderd iets door het bewegen en persen van de kralen, maar de kleuren zijn weer als nieuw.Over de Auteur

Dit artikel mag worden gebruikt, verspreid en gekopieerd,zonder toestemming, op voorwaarde dat het hele artikel, inclusief deze voetnoot wordt gebruikt. Het publiceren van een deel of meerdere delen van het artikel is niet toegestaan. Het artikel is geschreven door Jurgen Müller. Jurgen komt al sinds 2000 in Ghana en heeft sinds 2007 een webwinkel met Afrikaanse kralen | vrolijke kleurige kralen en verkoopt glaskralen en armbanden.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo