FB pix Belang correcte juridische vertalingen - Artikelpost

Belang correcte juridische vertalingen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1716 | Aantal woorden: 1338 | Datum: | 0 commentaar

 

“Het belang van juridisch correcte vertalingen”

 

Juridische aspecten kom je overal in de samenleving tegen. Zo ook in de wereld van het vertalen. Bij het vertalen van documenten moet namelijk met erg veel aspecten rekening worden gehouden. Dat varieert van juridische aspecten tot aan commerciële aspecten. Het is natuurlijk zo dat wanneer een tekst vertaald wordt, de boodschap ook in de vertaling nog steeds goed moet overkomen.

 

Maar ook juridisch gezien komt er veel bij kijken. Specialistische kennis is hiervoor dan ook noodzakelijk. Men moet goed op de hoogte zijn van de huidige wetgeving en juridische procedures in verschillende landen. Een juridische vertaling mag absoluut geen fouten bevatten, en moet een accurate weergave zijn van het origineel.

 

Een voorbeeld ter verduidelijking:

De Nederlandse term ‘verdachte’ kent drie Duitse equivalenten:

 

Beschuldigter’ is de algemene term;

Angeschuldigter’ wordt gebruikt tijdens het voorbereidend onderzoek, en

Angeklagter’ is de tijdens de behandeling ter terechtzitting te gebruiken term

 

Zo kan iets dus erg simpel lijken, maar er ontstaan al snel fouten wanneer men niet over genoeg kennis beschikt.

 

Een ander voorbeeld is het volgende:

In een advocatenkantoor kwam het voor dat door een verkeerd gekozen synoniem in de vertaling van de algemene voorwaarden van een cliënt één bepaald artikel een andere betekenis kreeg. Als deze cliënt de vertaling gebruikt had, had hij schade kunnen lijden.

 

Het vervelende is dat in dit geval degene die de vertaler heeft ingeschakeld zelf aansprakelijk wordt gesteld. Het valt in veel gevallen niet te verhalen op de vertaler. In de wet staat hierover namelijk het volgende: “de opdrachtnemer moet bij zijn werkzaamheden de zorg van een goed opdrachtnemer in acht nemen”. Dat toont nog maar eens aan hoe belangrijk het is om een goede vertaler te vinden.

Als de vertaler in strijd handelt met deze zogenaamde zorgplicht handelt hij in strijd met de overeenkomst. In dat geval kan de cliënt de vertaler aansprakelijk stellen voor de schade die hij dientengevolge lijdt.

 

Bij het documenten vertalen waarin zulke termen staan is het dus van essentieel belang dat de vertaler over dusdanige kennis beschikt dat hij het onderscheid kent tussen deze woorden. Een ander punt wat belangrijk is dat sommige documenten beëdigd vertaald dienen te worden. Dan is het dus zaak dat de vertaler een professionele eed heeft afgelegd waardoor hij beëdigd kan vertalen.

 

Hoe zorgt u nu voor een kwalitatief en inhoudelijk goede juridische vertaling? Een aantal tips en belangrijke punten waar hierbij op gelet moet worden:

 

-          Let niet te veel op de prijs bij het laten vertalen van juridische documenten. Men is vaak erg geneigd om op de prijs te letten, echter is dit bij juridische documenten niet verstandig. Kleine fouten kunnen namelijk al grote gevolgen hebben, en deze fouten zullen juist geld kosten i.p.v. besparen door de goedkoopste te kiezen;

-          Zorg er voor dat uw documenten vertaald worden door een beëdigd vertaler, en laat deze de vertaling voorzien van zijn handtekening en ambtstempel. Zonder stempel worden dergelijke vertalingen anders vrijwel nergens geaccepteerd. Zo weet u ook (vrijwel) zeker dat de vertaling een waarheidsgetrouwe weergave is van het brondocument.

-          Voor beëdigde vertalingen zijn originele documenten nodig. Zorg er dus voor dat u deze in goede staat bij de hand heeft, en per post toestuurt;

-          Let bij uw keuze voor een vertaler niet alleen op juridische kennis van de vertaler. Ook kennis over commerciële en culturele zaken is van belang. Op deze manier behoudt uw tekst de oorspronkelijke boodschap;

-          Kies voor vertaalbureaus die beschikken over zogenaamde ‘native speakers’. Dit zijn vertalers die naar hun eigen moedertaal documenten vertalen. Dit betekent dus dat zij over erg veel kennis beschikken over de cultuur van het land en de taal;

-          Kijk of er referenties en/of recensies beschikbaar zijn over het vertaalbureau of de vertaler waar u uw documenten laat vertalen;

-          Vraag informatie op over het vertaalbureau en kijk of zij gecertificeerd zijn. Wanneer een vertaalbureau bijvoorbeeld NEN-EN-15038 gecertificeerd is, wil dat zeggen dat alle documenten gereviseerd worden. Door deze extra controle kunnen eventuele fouten nog uit de tekst gefilterd worden. Ook werken deze vertaalbureaus met hoogopgeleide vertalers en sluiten daarmee overeenkomsten;

-          Maak goede afspraken met de vertaler zodat u naderhand niet aansprakelijk kunt worden gesteld.

 

 

Conclusie

 

Voorkom dus onnodige irritaties en kosten, en investeer niet alleen geld maar ook tijd in het zoeken naar een kwalitatief goed en betrouwbaar juridisch vertaalbureau. Het lijkt misschien veel geld voor een kleine tekst, maar toch is het van groot belang dat juridische teksten goed vertaald worden. De vertaling kan in uw ogen eenvoudig lijken, maar er is veelal veel expertise voor nodig. Het gebruiken van een aantal van deze tips zal u zeker helpen bij het vinden van een goed vertaalbureau.

 

Geschreven door: Joost Grijsen

Stagiair bij Vertaalbureau perfect / www.vertaalbureau-perfect.nlOver de Auteur

Vertaalbureau Perfect is een professioneel ervaren vertaalbureau, en beschikt over NEN-certificering.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Godlof! Maar hoe?
Godlof! Maar hoe?

€ 8,45
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo