FB pix De Amsterdamse onderwereld - Artikelpost

De Amsterdamse onderwereld

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 5209 | Aantal woorden: 1253 | Datum: | 0 commentaar

 

 

De georganiseerde criminaliteit van Amsterdam heeft heel wat spraakmakende figuren voortgebracht. Holleder, Klaas Bruinsma en Cor van Hout, wie kent ze niet?

Maar ook de penoze van vroeger zoals pistolen Paultje, Frits van de Wereld en Zwarte Joop mogen zeker niet in het rijtje ontbreken. Het grote verschil met de georganiseerde criminaliteit van vroeger en die van nu is dat het criminele milieu in Amsterdam een stuk harder is geworden en de Oost Europese criminelen spelen daar een grote rol in. Werden vroeger veel geschillen met een simpel vuistgevecht beslecht, tegenwoordig willen ze je maar al te graag onder de grond hebben.

In het naoorlogse Amsterdam werd naam gemaakt door mensen als Frits van de Wereld, Pistolen Paultje en natuurlijk Zwarte Joop.

Zwarte Joop werd ook wel als de Godfather van de Nederlandse Onderwereld genoemd. Joop begon zijn loopbaan onder andere als prijsbokser op het Rembrandtplein. Voor een paar gulden sloeg hij elke avond zijn knokkels aan gort. Een bijkomstigheid was echter wel dat vechten een van Joops lievelingsactiviteiten was, dus had hij in ieder geval van zijn hobby z’n beroep had gemaakt. Begin jaren ’60 investeerde Joop zijn verdiende geld in een café op de Amsterdamse Wallen. Joop wordt eigenaar van de beroemde nachtclub Casablanca en dit café legde Joop zeker geen windeieren.

Naast horeca verdient Joop ook de nodige centen met het afsluiten van leningen. Tegen woekerrente leent Joop geld uit. Het was zeker niet onverstandig om het geleende geld tijdig terug te betalen, de incasso’s gingen er namelijk niet bepaald zachtzinnig aan toe.

Nadat Joop anderhalf jaar in het buitenland ‘ondergedoken’ had gezeten, omdat hij in Amsterdam wat geschillen had, verzekerden vrienden van Joop dat de kust weer veilig was en hij kon terugkomen. In 1969 opent Joop Casa Rosso op de Oudezijds Achterbrugwal. Massaal komen er toeristen en nieuwsgierigen op dit ‘Sekspaleis’ op de Amsterdamse Wallen af.

De zaken lopen gesmeerd en in de jaren ’70 wordt het imperium zelfs uitgebreid met een casino. Nadat de Italiaans/ Amerikaanse maffia er lucht van krijgt komen ze ook geregeld bij ome Joop langs. De Amerikaanse maffiosi Dino Celini investeert miljoenen in Joops imperium en het geld stroomt binnen. Maar vanaf 1983 begint het tij voor Joop te keren. Zo start de overheid een offensief tegen Joop en zijn illegale sekshuizen en gokpaleizen. Ook valt de ME bij hem binnen en zit de FIOD hem op de hielen.  Er blijkt veel zwart geld in Joop zijn bedrijven te zitten en de belastingdienst legt hem een boete van 42 miljoen gulden op. Uiteindelijk slaagt zijn advocaat Max Moskowicz erin Joop buiten de cel te houden en neemt Joop samen met zijn vriendin Avril de benen naar Zwitserland.

Dit is het begin van Joop zijn ondergang, hij verliest langzamerhand de greep op zijn zaken. Op 16 december 1983 komt uiteindelijk de genadeklap en steekt ex werknemer Joseph Lan Casa Rosso in brand. Tijdens dit verschrikkelijke drama kwamen er maar liefst  13 mensen om het leven. Joop is er kapot van en werd sindsdien nooit meer de oude, hij probeerde het nog wel met een nachtclub op het Torbeckeplein maar deze nachtclub behaalde niet meer de successen die Joop gewend was. Op 13 juli 1986 overlijd de Godfather van de Nederlandse onderwereld.

Tegelijkertijd met Zwarte Joop maakte ook een andere, maar veel minder bekende, Amsterdamse crimineel furore, namelijk Frits van de Wereld. Frits heeft zijn hele leven aan de Amsterdamse Zeedijk gewoond en gewerkt. Zo heeft Frits een aantal jaren het café van de Wereld op de Zeedijk gehad en vandaar ook de bijnaam. Ook runde Frits hoerenkasten en gokbedrijven. Later ging hij samen met Zwarte Joop in de sigarensmokkel en onder hun leiding kwamen de Marloroobootjes met kotterladingen tegelijk naar Holland. Deze smokkel vond Frits wel leuk en aardig maar hij wilde groter en stapte hij over op de hasjtransporten uit Libanon.

Later opende Frits zijn enorme gokpand Mata Hari aan de Oudezijds Achterburgwal. De bovenste verdiepingen had Frits een aantal peeskamertjes. Maar eigenlijk was het een enorm gokpand als dekmantel voor dit pand gebruikte hij de Bingovereniging ons genoegen.

En mocht de politie binnen vallen dan kwamen snel de bingoprijzen en papiertjes tevoorschijn en veranderde hij de boel in een bingoavond. Het liefst hield Frits zich op de achtergrond en ondanks hij een van meest verdiende Amsterdamse penoze van zijn tijd was, was dit niet aan hem af te zien.

Frits van de Wereld was een leermeester van een van de grootste criminelen uit de Nederlandse geschiedenis; ‘Klaas Bruinsma’. Klaas kwam niet zoals veel Amsterdamse criminelen uit een achterstandswijk, integendeel, hij groeide op in Blaricum en bracht zijn middelbare schooltijd door in het chique Amsterdam Zuid.

Gedurende zijn middelbare schoolperiode begon Klaas Bruinsma hasj te gebruiken en even later ook te verkopen. Deze verkoop van hasj verliep eigenlijk zo goed dat hij zijn schooltas aan de wilgen hing en van dealen zijn beroep maakte. Samen met Thea Moear, ook wel de Godmother van de Onderwereld genoemd, zette hij een criminele organisatie op poten en veranderde hij zijn naam in Frans van Arkel en Lange Frans.

In 1978 trad Etienne Urka toe en kickbokser André Brilleman werd zijn lijfwacht. In 1979 werd Bruinsma wederom veroordeeld nu voor het organiseren vaan een groot hasj transport uit Pakistan. In 1983 raakte hij vuurgevecht verwikkeld over gestolen hasj en werd daarbij zelf ook neergeschoten. In 1984 werd hij opnieuw veroordeeld tot 5 jaar maar in hoger beroep werd het drie jaar.

Na zijn vrijlating ging Bruinsma verder in hotels wonen. Zijn criminele organisatie werd georganiseerd door Etienne U en er kwam zelfs een aparte tak voor gokautomaten, geleid door Sam Klepper en John Mieremet, ook wel het duo Spik en Span genoemd.

Eind jaren ‘80 bereikte Bruinsma's imperium zijn hoogtepunt, met de hasjhandel zette hij miljoenen guldens per dag om. Hij wilde nog 1 grote slag slaan 45 000 kilo zwarte Pakistaanse hasj Nederland in importeren. Deze hasj had een waarde van 400 miljoen gulden en werd daarom ook wel de grote berg genoemd. Maar er werd zoveel over dit transport gesproken dat het voor de politie een koud kunstje was om de boel te onderscheppen en sindsdien ging het bergafwaarts met Klaas Bruinsma.

Hij ging steeds meer cocaïne gebruiken en had plannen om andere criminelen af te persen. Uiteindelijk werd Bruinsma op 27 juni 1991 met vier kogels in de borst en voorhoofd doodgeschoten voor het Amsterdamse Hiltonhotel na een ruzie met ex rechercheur Martin Hoogland. Of het hier om een liquidatie ging of om een ordinaire ruzie ging is nooit duidelijk geworden, Martin Hoogland werd namelijk op 18 maart 2004 zelf ook geliquideerd.  

Wil je meer weten over de Amsterdamse onderwereld of de plekken en plaatsen van dichtbij bekijken, boek dan een crimetour en ga samen met een van onze gidsen op onderzoek uit in de Amsterdamse binnenstad. 

 Over de Auteur

Reinier Meijer is gids bij Getevents en Amsterdam specialitst 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

R2B® Telefoonhouders Auto Ventilatie Rooster - Gsm Houder Auto - Accessories - Auto Telefoonhouder - Model Amsterdam
R2B® Telefoonhouders Auto Ventilatie Rooster - Gsm Houder Auto - Accessories - Auto Telefoonhouder - Model Amsterdam

€ 15,99
Toon product

Blond Amsterdam Specials - Coffee to Go Beker - My Favorite Things - 250 ml
Blond Amsterdam Specials - Coffee to Go Beker - My Favorite Things - 250 ml

€ 14,95
Toon product

Maarten van Rossem over populisme en onze democratie
Maarten van Rossem over populisme en onze democratie

€ 17,50
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo