FB pix De geisha: een gezelschapsdame met klasse - Artikelpost

De geisha: een gezelschapsdame met klasse

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1705 | Aantal woorden: 693 | Datum: | 0 commentaar

Om maar meteen een hardnekkig misverstand uit de weg te ruimen: een traditioneel opgeleide geisha was en is een professionele entertainer en beslist geen prostituee. Veel westerlingen schijnen dat te denken en populaire media doen hard mee om dat idee te versterken. Ook sommige “pseudo-geisha’s” in Japanse badplaatsen roepen een totaal verkeerd beeld op.

Een traditionele geisha is in feite een gezelschapsdame die haar mannelijke gasten vermaakt met muziek, dans, spel, conversatie en poëzie. Topgeisha’s – die soms wel 350.000 tot 360.000 euro per jaar verdienen – zijn intellectuele, hoogopgeleide vrouwen die seksueel niet verder zullen gaan dan wat flirten met hun klanten.

De training van een maiko (leerling-geisha) is erg duur en kent drie onderdelen. Op de eerste plaats bestaat die uit een jarenlange training in Japanse kunsten op een gespecialiseerde geishaschool. De tweede pijler is een soort praktijkstage, waarbij de maiko observeert hoe haar mentorgeisha, de onee-san, te werk gaat. Het derde element is de sociale omgang binnen het ingewikkelde netwerk van de geishawijk: de hanamachi.

Het ontstaan van het beroep van geisha

In de zestiende eeuw begon men met de bouw van ommuurde plezierkwartieren – een soort staatsbordelen – waar mannen tegen betaling seksuele genoegens konden vinden bij geregistreerde en gediplomeerde yujo (speelvrouwen).

De hoogste klasse “speelvrouw” werd oiran genoemd en was eigenlijk een combinatie van actrice en prostituee. Daarnaast vermaakten yujo de klanten met dans, zang en muziek. Langzaam maar zeker ontstond er een nieuw specialisme, waaruit tegen het einde van de achttiende eeuw de geisha voortkwam.

De eerste geisha’s waren vreemd genoeg mannen die de taak hadden om gasten te vermaken die zaten te wachten op een bezoek aan hun favoriete oiran. Zelfs nu nog zijn er mannelijke geisha’s in Japan te vinden. De voorlopers van vrouwelijke geisha’s waren dansmeisjes die alleen werden ingehuurd om te dansen. Deze odoriko mochten beslist geen seksuele gunsten verlenen aan gasten, omdat dit uitsluitend een taak voor de oiran was.

Het uiterlijk van een geisha

Er is een duidelijk verschil in de kleding, haardracht en opmaak van een maiko en een volwaardige geisha. Een gesettelde geisha gaat soberder gekleed en maakt zich eenvoudiger op. Een leerling-geisha is het toppunt van traditionele, Japanse vrouwelijkheid.

De kimono van een maiko is helder en kleurrijk. Haar onderkimono heeft een rode kraag, waardoor ze herkenbaar is als beginnend geisha. De kleur, het patroon, de stijl en de uitvoering van de kimono zijn afhankelijk van het seizoen. Een kimono kost duizenden euro’s omdat hij met de hand beschilderd en geborduurd wordt, zodat het wel twee of drie jaar kan duren voordat een kimono klaar is.

Tijdens haar opleiding draagt een maiko vijf verschillende haarstijlen die aangeven in welke fase van haar opleiding en ontwikkeling ze zit. Zelfs een klein detail als de lengte van de wenkbrauwen heeft daarbij een betekenis. Korte wenkbrauwen geven aan dat de draagster nog jong is en lange wenkbrauwen zijn een teken van volwassenheid.

Ook de traditionele gezichtsmake-up laat zien dat het gaat om een jonge geisha. Deze make-up bestaat uit een dikke, witte basislaag, vuurrode lippenstift en rode en zwarte accenten rond de ogen en wenkbrauwen. Een volwassen geisha maakt gebruik van een opmaakstijl die haar eigen natuurlijke schoonheid beter tot zijn recht laat komen. Zij draagt de traditionele make-up alleen nog bij formele gelegenheden.

 Over de Auteur

Fujin Wear is een webwinkel in Aziatische kleding, zoals Ninja maskers, Samurai Ts-hirts, Chinese vechtbroeken, Chinese jurkjes en Yakuza T-shirts. Daarnaast is het een online database voor alles wat met het Verre Oosten te maken heeft, zoals de Japanse geschiedenis en cultuur, religie en mythologie. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Geisha Jurk June Kleurrijke Jurk Met Print 47137 60 Olive/caramel Dames Maat - XXL
Geisha Jurk June Kleurrijke Jurk Met Print 47137 60 Olive/caramel Dames Maat - XXL

€ 59,49
Toon product

Geisha Blouse Top Met Print 43123 26 Blue/purple Dames Maat - L
Geisha Blouse Top Met Print 43123 26 Blue/purple Dames Maat - L

€ 59,49
Toon product

Bekkenbodemtrainer voor vrouw - Vaginale balletjes - Geisha ballen - Kegel Balls met 6 verschillende gewichten
Bekkenbodemtrainer voor vrouw - Vaginale balletjes - Geisha ballen - Kegel Balls met 6 verschillende gewichten

€ 29,97
Toon product

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[94 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo