De geschiedenis van de Tarot - Artikel Post - Artikel Marketing

De geschiedenis van de Tarot

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 528 | Aantal woorden: 525 | Datum: | 0 commentaar

Ik wil ik me niet als Tarot deskundige opwerpen, want op elk terrein dat we gaan behandelen, zijn er velen die meer weten en begrijpen dan ik. In de esoterische omzwervingen, die we gaan maken, is de symboliek van de tarot steeds begin- en eindpunt. Als dat niet meteen duidelijk is: lees gewoon verder, want alle themas komen meerdere malen terug.

Eerst gaan we terug naar de tijd dat de tarot voor het eerst verscheen: in de Renaissance-tijd in Noord-Italie. De toen gebruikte symboliek verwijst in eerste instantie naar de Griekse beschaving. Hier zijn de wortels van de tarot duidelijk herkenbaar. De afdaling gaat verder naar de oude astrologie van Babylonie, Egypte en de megalietenbouwers van Stonehenge.

Dan pakken we de draad weer op in de Middeleeuwen en we zullen zien, dat de tarot deel uitmaakt van een groter pakket. Vele lijnen komen samen in de orde van de Golden Dawn, begin 20e eeuw, waar we onze meest bekende tarotspellen aan te danken hebben.

De eerste tarotspellen zijn verschenen aan het einde van de I4e en het begin van de 15e eeuw in Noord-Italie. Meestal wordt de Visconti-Tarot erkend als oudste spel en het is ook nu nog verkrijgbaar. De kaarten zijn getekend door Bonifacio Bembo als geschenk voor een voornaam bruidspaar: een huwelijk, dat de machtige families Sforza en Visconti met elkaar verbond. Bij de bespreking van de grote arcana zullen vaak teruggrijpen naar deze vroege versie. Binnen enkele tientallen jaren verschenen er meerdere versies, die onderling nog sterk verschilden. Baldini maakte een spel, bestaande uit 50 kaarten, die deels bekende namen hebben als de Zwerver, de Keizer, de Page, en dergelijke, maar ook kaarten, die de naam dragen van muzen, planeten, kunsten, wetenschappen en deugden. Een tarotspel uit Florence telde 97 kaarten, waaronder 41 van de grote arcana. Een spel uit Bologna telde 62 kaarten.

Ondanks alle verschillen, zijn er toch al een aantal overeenkomsten aan te wijzen. Zo herkennen we een paar kenmerkende groepen kaarten van de (ons bekende) grote arcana:

- hoogwaardigheidsbekleders zoals de Vorst, de Vorstin, de Paus, de Pausin (ofwel Keizer, Keizerin, Hogepriesteres, Hoge-priester).

- de hoofddeugden (Kracht, Rechtvaardigheid, Matigheid, soms Voorzichtigheid).

- kosmische elementen (Zon, Maan, Ster, Wereld, Rad van Fortuin).

- christelijke elementen (Paus, Duivel, Oordeel). De hofhouding van de kleine arcana (Koning, Koningin, Ridder en Schildknaap) is meestal ook vertegenwoordigd en de vier elementen zijn duidelijk herkenbaar in de bokalen, munten, zwaarden en staven.

Pas later werd de boekdrukkunst uitgevonden en werden de kaarten betaalbaar voor een groter publiek. Toen ging het ook hard: in de I6e werden er in Frankrijk 1.000.000 spellen verkocht! Tot in de 18e eeuw zijn er geen aanwijzingen, dat de tarot werd gebruikt als orakel. Het werd gespeeld als een gezelschapsspel en ook wel als gokspel.Over de Auteur

Een gezonde grote jongen met uiteenlopende passies die verbonden worden door zijn liefde voor het geschreven woord.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[245 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[172 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo