De Onze Lieve Vrouwenkerk - Artikel Post - Artikel Marketing

De Onze Lieve Vrouwenkerk

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 584 | Aantal woorden: 398 | Datum: | 0 commentaar

Zonder twijfel de mooiste en meest belangrijke monument van Breda is de Onze Lieve Vrouwenkerk. Deze Gotische kruisbasiliek vindt haar oorsprong in 1269.

De bouw van de huidige kerk begon in 1410. De toen gebouwde toren hield niet lang stand en stortte in 1457 compleet in. De bouw van de nieuwe zevenennegentig meter hoge toren nam ruim 40 jaar in beslag. In 1547 was de kerk echt voltooid en 19 jaar later vond de beeldenstorm plaats en viel de kerk buiten katholieke handen. De kerk is definitief protestants vanaf 1637.

De kerk heeft ook een orange gloed daar het Prinsenkapel ten noorden van het koor het mausoleum van onze koninklijke familie is. Uiteindelijk zijn zeventien grootouders van de Oranjes daar bijgezet. Stadhouder Willem van Orange zou ook bijgezet worden maar de stad Breda was helaas ten tijden van zijn overlijden nog in Spaanse handen.

De kerk heeft grootscheepse renovatie ondergaan in is daarom in prachtige staat. De muren zijn in zijn geheel schoongemaakt en daar waar nodig geheel vervangen. De Duizenden glas in lood raampjes, waarvan veel glas ontbrak en het lood verbogen was, zijn geheel vervangen en in de werkplek gerepareerd. Het beeldhouwwerk dat niet meer te redden was werd ter plekke nagemaakt om zo tot een eenvorming geheel te komen. 

Aan de noordelijke muur bevindt zich een prachtige Maria schildering uit de 15de eeuw. Deze schildering was compleet wit gekalkt en pas weer herontdekt begin vorige eeuw. Omdat deze schildering er zo slecht aan toe was is het compleet afgestoken van de achtermuur en in een werkplek hersteld. De schilderen is op een aluminium dragen geplaatst om zo doortrekkend vocht uit de muur te weren.

Let bij een bezoek aan de kerk vooral op de prachtige en eeuwen oude gewelfschilderingen die recentelijk compleet gerenoveerd zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Over de Auteur

Erik Meijer post regelmatig op nBranant.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[169 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[168 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo