Friese Paarden - Opkomst en Ontwikkeling
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Tjeerd Bouwma | Via Artikel Post
Gezien: 1883 |
Aantal woorden: 626 |
Datum: Sun, 13 Dec 2009 |
0 commentaar
De historie van een van de oudste Europese paardenrassen, het Friese paard, voert ons terug naar de Romeinse tijd. Maar waarschijnlijk werd dit paard al eerder gebruikt: zo’n 3.000 jaar geleden. Daarover is echter slechts weinig bekend. De Romeinen gebruikten Friese paarden als krijgspaard tijdens de invasie van Brittania; het latere Engeland en Wales.
Het Friese type was in de 13e eeuw bekend. Vanwege een professioneel en consequent fokbeleid zie je dat het Friese paard, zoals we deze vandaag de dag kennen, nog steeds de specifieke raseigenschappen heeft en daardoor nog steeds veel overeenkomsten heeft met zijn verre voorouders.
Tijdens de donkere Middeleeuwen werden Friese paarden voornamelijk gebruikt als krijgspaard. Komen we dichter bij de 19e eeuw, dan zien we dat de Fries - vooral in het noorden van ons land - door de rijke boeren en de adel wordt gebruikt. Niet alleen als werkpaard voor het lichtere werk op de boerderij en het voortrekken van de zondagse koets ter kerke, maar tevens bij een stukje vermaak van de gegoede burgerij. De Fries werd namelijk ingezet bij kortebaandraverijen, waarbij het paard traditioneel bereden werd met een klein dekentje dat dienst deed als zadel.
Met de komst van het Gronings-Oldenburger slag, de zogenoemde Bovenlanders, eind 19e/begin 20e eeuw, brak voor de Fries een moeilijke tijd aan. Een Fries is niet echt geschikt om zwaar werk op de boerderij te verrichten. Veel boeren kozen daarom steeds vaker voor de - speciaal voor dit werk gefokte - Bovenlander. De concurrentie die het Friese paard moest aangaan, werd hem bijna fataal.
Begin 20e eeuw bleef de Fries de wind tegen hebben. Toen in 1913 slechts drie oudere stamboekhengsten voor de fokkerij beschikbaar waren, werd er wederom ingegrepen. In het Oranje Hotel te Leeuwarden richtten een aantal Friezen, naast het Friesch Paarden-Stamboek, eveneens een vereniging op om het Friese paard te redden.
Er werd een plan bedacht om de fokkerij nieuw leven in te blazen. Met welslagen! Door een weldoordacht en vaakbekwaam aankoop- en opfokbeleid voor de nog kwalitatief afdoende beschikbare volbloed hengstveulens werd de Fries opnieuw van de ondergang gered. De Fries kon opgelucht ademhalen.
In de jaren ‘60 van de vorige eeuw brak opnieuw een crisis uit in de fokkerij. Was de crisis van de 19e eeuw nog op regionaal niveau, nu ging het om problemen op mondiaal niveau. De Fries moest wereldwijd concurreren met een nieuwe en onafwendbare ontwikkeling: de machinale werktuigen.
Mechanische gereedschappen maakten Friese paarden op het boerenbedrijf overbodig. Geld om de paarden voor het plezier te behouden, ontbrak bij de meeste boeren. Dit tot groot verdriet van velen. Wederom werd een van de oudste Europese rassen bedreigd met uitsterven.
In het jaar 1965 stonden er nog maar 500 merries in de stamboek-registers ingeschreven. Het waren ook toen weer de Friezen die noodklok luiden met betrekking tot het met uitsterven bedreigde Friese paard. Met man en macht trachtte men het onheil naderend te keren. Mogelijk waren deze hartverwarmende pogingen op niets uitgelopen. Maar juist op dat moment schoot een zeer machtige factor het Friese paard te hulp. Deze factor was de onstuitbare invloed van een zich verbeterende economie.
Door de toename in mogelijkheden om geld en vrije tijd te besteden aan ontspanning, kreeg het Friese paard nieuwe kansen.
Over de Auteur
Tjeerd Bouwma is meer dan 20 jaar betrokken bij Friese paarden en de verzorging ervan. Hij wordt door steeds meer mensen benaderd voor advies over hun Friese paard.
Dat is de reden waarom hij een waardevolle GRATIS cursus heeft ontwikkeld, waarin je alles leert over het Friese Paard en de verzorging ervan.
Wil je deze cursus GRATIS ontvangen? ga dan naar www.friesepaard.com en vul je naam en e-mailadres in en ontvang het eerste deel direct in je mail.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen