FB pix De samurai: krijger met een erecode - Artikelpost

De samurai: krijger met een erecode

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2135 | Aantal woorden: 714 | Datum: | 0 commentaar

De opkomst van de samurai

Veel mensen hebben het idee dat een samurai behoorde tot de Japanse militaire adel, omdat hij een soort boegbeeld vormt van ridderlijke trouw, loyaliteit en eer. De naam samurai is echter afgeleid van de benaming saburai, wat in het begin van de achtste eeuw een aanduiding was voor de zes laagste ambtenarenrangen in het Japanse keizerrijk.

Samurai behoorden niet tot de echte hofadel, ook niet in latere tijden. Door slimme onderhandelingen en politieke huwelijken slaagde de samuraiklasse er echter in om op een gegeven ogenblik de hofadel te overvleugelen.

De opkomst van de samurai en hun strijdwijze was een samenloop van omstandigheden. Eind achtste, begin negende eeuw braken er in het noorden van Honshu – het grootste Japanse eiland – opstanden uit onder het Emishi of Ebisu volk. Dit was een nomadisch volk dat net als de Mongolen oorlog voerde met hit en run acties te paard, waarbij boogschutters een belangrijke rol speelden.

Het logge keizerlijke leger, dat gebaseerd was op zware infanterie, had geen antwoord op de strijdtactieken van de Emishi. De Japanse keizer riep dan ook de hulp in van machtige regionale clans zoals de Fujiwara, Minamoto en Taira, die op dezelfde manier vochten als hun tegenstanders.

Hun strijdwijze bleek zo effectief, dat de keizer zijn staande leger ontbond. Daarna begonnen de samurai en hun militaire leider, de shogun, de dienst uit te maken in Japan. Pas tegen het einde van de negentiende eeuw zorgde modernisering ervoor dat de macht van de samurai afbrokkelde.

Bushido: de weg van de krijger

Ergens in de tiende of elfde eeuw werd bij de Japanse bushi (krijgers) de basis gelegd voor bushido, de erecode van de samurai. Deze code had te maken met eer, onvoorwaardelijke trouw en loyaliteit tot in de dood. Bushido verbood elke vorm van verraderlijk en oneervol gedrag.

Tijdens een oorlogstreffen zocht een samurai dan ook zijn tegenstander bewust op. Vervolgens daagde hij zijn tegenstander formeel uit, waarbij hij zich bekendmaakte door het opnoemen van zijn volledige familielijn. Pas daarna begon de strijd.

Als een samurai zich in de strijd of op een andere manier oneervol gedroeg, bleef hem niets anders over dan om seppuku te plegen. Dit is een uiterst pijnlijke manier van zelfmoord, waarbij de buikwand eigenhandig opengesneden wordt, zodat de ingewanden eruit puilen.

Door deze erecode kon een samurai niet gebruikmaken van wat wij tegenwoordig guerrilla- of commandotechnieken noemen. Voor spionage, verkenning, sabotage en soms zelfs het plegen van politieke moorden huurden samurai dan ook een ninja in, wat blijkbaar wel paste binnen bushido.

Wapens en wapenrusting

Naast de mansgrote, asymmetrische boog (yumi), was het belangrijkste wapen van een samurai de katana, een zwaard met een tweelagenstructuur van hard en zacht staal. Dit zwaard had een vlijmscherpe snede, gecombineerd met een taaie en buigzame structuur, waardoor de katana nog steeds tot de beste zwaarden ter wereld behoort.

Wat de wapenrusting van samurai betrof, vormde de o-yoroi of ‘grote wapenrusting’ de top van de ontwikkeling. Dit type wapenrusting was zo duur dat alleen de rijkste en belangrijkste samurai zich een o-yoroi  kon veroorloven.

Dit type wapenrusting bestond uit aparte plaatjes leer of metaal die verbonden waren door strips van leer. Het geheel werd gelakt als bescherming tegen weersinvloeden. Een belangrijk onderdeel van deze wapenrusting was de gevleugelde helm (kabuto) en het afschrikwekkende gezichtsmasker (mengu). Een o-yoroi was erop gericht om de tegenstander zoveel mogelijk angst aan te jagen. Over de Auteur

Fujin Wear is een webwinkel in Aziatische kleding, zoals Ninja maskers, Samurai Ts-hirts, Chinese vechtbroeken, Chinese jurkjes en Yakuza T-shirts. Daarnaast is het een online database voor alles wat met het Verre Oosten te maken heeft, zoals de Japanse geschiedenis en cultuur, religie en mythologie. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[200 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[98 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo