De theorie van het communiceren - Artikelpost

De theorie van het communiceren

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 572 | Aantal woorden: 398 | Datum: | 0 commentaar

 

Als je jezelf er weleens op betrapt hebt om de vocabulaire, snelheid en invloed van een ander te vergelijken met je eigen vocabulaire en communicatie kwaliteiten, dan ben je in principe bezig met het oefenen van een bepaalde theorie van communiceren.

 

Het is eigenlijk heel goed om dezelfde woorden te kunnen gebruiken die ook door je gesprekspartner gebruikt worden. Wel kan dit bijvoorbeeld met tieners en hun ouders vervelend zijn. Ouders willen namelijk dezelfde ‘slang’ gebruiken als hun kinderen. ‘ Slang’ is het Engelse woord voor een bepaalde straattaal die vooral door tieners gebruikt wordt.

 

Of je het je nu realiseert of niet, soms kopieer je automatisch tijdens een gesprek het taalgebruik van de ander. Je vergelijkt en past met name je accent aan, je snelheid, je ritme, je vocabulaire en ook de lichaamstaal van de ander. De voornaamste reden dat een persoon dit doet is om de ander te laten weten dat hij in principe een is met de taal en communicatie die gesproken wordt. Meestal krijgen beiden personen hier een goed gevoel bij en wordt er niet gedacht dat de ander op de een of andere manier meer macht heeft dan de ander.

 

Dit is alleen niet altijd het geval. Mensen vergelijken zichzelf niet altijd qua communicatie met de ander. Meestal komt dit voor als het taalgebruik van de ander niet in lijn ligt met de ontvanger. De ontvanger spreekt graag een andere vorm van communicatie waarbij meestal ook accent en regio een belangrijke factor is. Ook kan het voorkomen dat een van de twee personen bij een gesprek zich wil vermijden van de ander. Dit kan doormiddel vanwege het taalgebruik. Er kan iets worden gezegd wat de ander niet bevalt of dat er bijvoorbeeld woorden worden gebruikt die hard en vloekend overkomen. Communicatietrainingen kunnen hierbij helpen om te bepalen wanneer je iemand zijn vocabulaire kan gebruiken.Over de Auteur

Communicatie(technieken) waren vroeger niet heel belangrijk, maar tegenwoordig is dat anders.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[344 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[94 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo