Een bedrijfsbrand in de kiem smoren - Artikel Post - Artikel Marketing

Een bedrijfsbrand in de kiem smoren

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 146 | Aantal woorden: 532 | Datum: | 0 commentaar

Brand kan een catastrofale gebeurtenis zijn voor een onderneming. Het kan leiden tot het verlies van onroerend goed en levens. Om te verzekeren dat je medewerkers beschermd zijn in geval van een brand, is het essentieel om een brandveiligheidsplan te hebben. De eerste doelstelling voor een onderneming is het voorkomen van een brand. Door gebruik te maken van de volgende tips kan je het risico op een brand beperken.

Veiligheidsverantwoordelijke

Stel een veiligheidsverantwoordelijke aan. Het maakt niet uit of je twee of honderd medewerkers aan de slag hebt. De veiligheidsverantwoordelijke stelt een evacuatieplan op en duidt de verzamelplaatsen aan in geval van een calamiteit. Deze persoon is ook verantwoordelijk voor een duidelijke communicatie van het brandveiligheidsplan en zorgt dat de brandbeveiliging steeds up-to-date is.

Netheid

Een algemene regel is dat in en om het bedrijf alles netjes wordt gehouden. Berg niets op in trappenhallen of gangen. In een noodsituatie wil je niet struikelen over kartonnen dozen met dossiers. Door een gang of trappenhal te gebruiken als een opslagruimte creëer je niet alleen een onveilige situatie, maar ook een mogelijke brandhaard. Hetzelfde voor afval, bewaar afval steeds op de juiste manier en verwijder het zo snel mogelijk. Plaats afval nooit in de omgeving van een warmtebron.

Slecht uitgedoofde sigarettenpeuken zijn een groot risico. Roken kan alleen toegelaten worden op de aangewezen plaatsen. De rookzones moeten beschikken over grote en stabiele asbakken die regelmatig gereinigd worden.

Elektriciteit

Een elektrisch defect is vaak een oorzaak van brand. Een beschadigd verlengsnoer of stekkerdoos moet dan ook vervangen worden. Gebruik ook steeds stekkerdozen met een aarding en een overspanningsbeveiliging. Het inpluggen van een stekkerdoos in een stekkerdoos is geen goede manier. De gouden regel is slechts één stekkerdoos per stopcontact. De technische ruimte of zekeringskast is geen opslagruimte. Een zekeringskast reinig je best elk jaar met een droge doek om stof te vermijden. Als je een defecte zekering hebt, vervang deze dan met de juiste ampères. Overbrug een zekering nooit met een koper draad! Zorg dat je beschikt over zogenaamde NEN 2555 rookmelders. Dit zijn rookmelders, met een backup energie toevoer. Mocht de stroom uitvallen, dan kan de rookmelder terugvallen op batterijen of vice versa. 

Sluit alles af

Brandstichting of brand ontstaan als gevolg van vandalisme is spijtig genoeg ook een oorzaak van bedrijfsbranden. Zorg dat alle deuren en bedrijfspoorten afgesloten zijn. Een degelijk alarmsysteem kan hier preventief werken.

Onderhoud

Als je beschikt over een machinepark is onderhoud niet alleen belangrijk voor de productiviteit, maar ook bij het voorkomen van brand. De combinatie van olie, vetten, en elektriciteit zijn mogelijke brandhaarden. Preventief onderhoud of het vervangen van beschadigde onderdelen zal het risico op brand dramatisch reduceren. 



Over de Auteur

Lotte Leeuwenkamp is werkzaam als assistente voor brandbeveilging specialist Royal Safety. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[261 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[173 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo