FB pix Een massief eiken vloer of een systeemplank? - Artikelpost

Een massief eiken vloer of een systeemplank?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1635 | Aantal woorden: 453 | Datum: | 1 commentaar

Eiken vloeren zijn tijdloos. Reeds jaren is eiken door zijn hardheid, stabiliteit en fraaie uiterlijk de keuze voor vloerdelen. Echter, het massieve hout raakt uit de gratie. Veel winkels verkopen enkel de systeemplanken (een laag van 2 tot 8 mm eiken verlijmd op een onderlaag) en weigeren massieve vloeren te leggen, omdat er te veel nadelen aan zouden kleven. Maar wegen deze nadelen zo zwaar dat de massieve vloer onder doet voor de systeemplank of is er een andere reden voor de opkomst van deze vloer?

Het grote voordeel van de systeemplanken is niet te ontkennen. De werking van het hout wordt door de constructie tegengegaan, waardoor de plank niet uitzet en zal de vloer ook niet gaan “schotelen“. Ook wordt er beweerd dat de prijs gedrukt wordt door de toepassing van een dunnere laag edelhout. Dit is een regelrechte misvatting. De arbeidintensiviteit van een systeemplank ligt zo veel hoger dan het rechttoe rechtaan schaven van een massieve plank, dat het prijsverschil van het materiaal zo goed als teniet gedaan wordt. Tenzij de plank in een lage loon land wordt geconstrueerd. En hier schuilt het gevaar.

Het is door verschil in luchtvochtigheid niet mogelijk een massieve vloer in China te laten schaven en hier in Nederland te leggen. De luchtvochtigheid ligt daar zo anders dat de planken hier in Nederland binnen de kortste keren zullen kromtrekken en gaan uitzetten of krimpen. Een systeemplank zal deze spanning echter opvangen. 

U zou maar een week op wintersport gaan en vergeten de ramen te sluiten. De cv blijft een week hoog branden, waardoor alle vochtigheid de lucht verlaat. Wanneer u terugkomt zullen veel van de toplagen zijn losgelaten. De spanning van de krimpende toplaag is te groot geworden voor de lijmlaag of onderlaag en de plank is gaan délamineren.

Is de systeemplank dus kwalitatief minder vloer dan de massieve vloer? Dat denk ik niet. Het is een product dat in veel situaties toegepast kan worden waar een vaste vloer door geluidsisolatie niet gewenst is. Ook zijn de legkosten veel lager dan bij een massieve vloer. omdat er niet verlijmd hoeft te worden aan de ondervloer, maar de vloer zwevend gelegd wordt. Het is wel belangrijk de luchtvochtigheid doormiddel van een luchtbevochtiger op peil te houden en enkel voor een Chinese plank te kiezen als de kwaliteit gewaarborgd is. Een goed gelegde massieve vloer heeft toch een authentieke uitstraling waar geen enkele andere vloer aan kan tippen.Over de Auteur

Erik Meijer is een parketteur en houtbewerker. Kijk voor meer informatie op http://www.vloerdrin.nl

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo