Friese vlag een uitzondering op de regel - Artikelpost

Friese vlag een uitzondering op de regel

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 876 | Aantal woorden: 423 | Datum: | 0 commentaar

Friese vlag een uitzondering op de regel

De Nederlandse vlag die kennen de meeste Nederlanders wel. Rood, wit en blauw zijn natuurlijk niet zo moeilijk te vergeten. Wanneer je mensen vraagt naar de vlaggen van de Nederlandse provincies zoals de Friese vlag, Utrechtse vlag en Drentse vlag dan is de kans op herkenning van een vlag een ander verhaal. Een uitzondering op deze regel is de eerstgenoemde, de Friese vlag.

Friese vlag is een unieke vlag

De provincie Friesland, of zoals de Friezen het zelf zeggen, de provinsje Fryslân, heeft de meest bekende vlag van alle Nederlandse provinciën. De reden dat de vlag van Friesland zo herkenbaar is ligt niet alleen in het feit dat de Friese voetbalclub SC Heerenveen hem gebruikt in haar logo. Nee, de combinatie van de drie witte en vier blauwe banen met daarop de zeven rode pompeblêden is gewoon de meest spraakmakende vlag van Nederland. Daarnaast helpt het ook dat op veel melkveeproducten uit Friesland de vlag Friesland duidelijk aanwezig is. Wanneer je mensen van buiten Friesland vraagt naar de Friese vlag dan heb je grote kans dat men verwijst naar de hartjes op de Friese vlag. Echter, de zogenaamde hartjes op het Friese drapeau zijn helemaal geen hartjes. Het zijn de bladeren van de nationale plant van de provincie Friesland, de gele plomp.

Oorsprong Friese vlag

De geschiedenis van de vlag Friesland vind zijn oorsprong in de Middeleeuwen. De zeven pompeblêden die zo kenmerkend zijn voor het Friese vaan verwijzen naar de vrije Zeven Friese Zeelanden uit die periode. De vlag van Friesland was in die tijd niet te vergelijken met de vlag van nu.

De officiële vlag van Friesland zoals wij hem kennen verschijnt pas rond 1927 tijdens officiële gelegenheden en festiviteiten. De vorm van de Friese vlag komt voort uit een particulier initiatief. De kleuren, banen en zeven pompeblêden zijn te herleiden naar een kroniek van Winsemium waarin wordt verwezen naar het historisch Fries banier met de schuine balken. Het duurde nog meer dan 30 jaar voor de Provinciale staten van Friesland hebben uiteindelijk in 1957 definitief gekozen voor de Friese vlag in zijn huidige vorm als de officiële vlag van Friesland.

Over de Auteur

M. Wijnmalen schrijft informatieve artikelen over verschillende onderwerpen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo