Gebrek degelijke spaakafschermers oorzaak grote verwondingen bij kinderen - Artikelpost

Gebrek degelijke spaakafschermers oorzaak grote verwondingen bij kinderen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 459 | Aantal woorden: 457 | Datum: | 0 commentaar

Veel kinderen zitten dagelijks achterop de fiets. Uit onderzoek blijkt dat zelfs bijna alle kinderen uit Nederland tussen de drie en de zes jaar oud wel eens bij een ouder achterop de fiets zit. Uit onderzoek van de Task Force kinderveiligheid blijkt dit echter gevaarlijker dan dat je wellicht zou denken. Maar liefst vijftig procent van deze kinderen lopen gevaar om tijdens het vervoer op de fiets een zwaar ongeluk te krijgen. Je denkt misschien dat dat komt doordat degene die het kind vervoert niet goed oplet of door gevaarlijke en drukke straten rijdt, maar niets is minder waar: het gaat om het gebrek aan of de slechte kwaliteit van de spaakafschermers op de fiets. 53 procent van alle ouders die kinderen wel eens achterop de fiets hebben heeft geen degelijke spaakafscherming. Voor hen geld niet of hun kind ooit gewond raakt achter, maar wanneer. 

Ernstige verwondingen

Jaarlijks raken ongeveer 2.300 kinderen gewond doordat ze tussen de spaken zijn gekomen met hun ledematen. Zo’n dertig procent brak tijdens het ongeval minstens één bot, maar het zijn in deze gevallen geen ‘gewone’ botbreuken, maar zeer complexe. Het been komt naar tussen de spaken, waardoor het wordt opengereten. Het risico is groot dat het bot helemaal bloot komt te liggen, laat William Kramer van het Erasmus ziekenhuis weten. Kramer is kinderchirurg en komt deze gevallen regelmatig tegen. Je kunt je voorstellen dat het voor de ouders ook verschrikkelijk is om het beentje weer uit de spaken te halen, zo ook voor de moeder van Floor. Het zal er niet fraai hebben uitgezien om maar niet te spreken over de pijn dat dit bij Floor heeft veroorzaakt. Bij haar ging het ongeval gepaard met maandenlange revalidatie, omdat haar gewrichten ernstig waren beschadigd. Ze is in die tijd goed verwend door haar ouders die haar meenamen naar het kindertheater, de bioscoop en andere leuke dingen waar ze niet hoefde te lopen of staan. Gelukkig is ze nu weer volledig hersteld.

Voetriempjes

Naast het aanschaffen van (degelijke) spaakafschermers kunnen ouders nog meer doen om een ongeval met een kind achterop de fiets te voorkomen: er ontstaan namelijk ook redelijk wat ongelukken doordat ouders de voetriempjes niet goed aantrokken of ontbraken deze. Hierdoor kunnen de voetjes losschieten en tussen de spaken komen. 
Over de Auteur

blogger

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: 1.0
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo