FB pix Geschiedenis van de goudvis - Artikelpost

Geschiedenis van de goudvis

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1746 | Aantal woorden: 431 | Datum: | 0 commentaar

Goudvis

Tekeningen van een goudvis in een kom kom je overal ter wereld tegen, op oude aardewerk potten gemaakt tijdens de Ming-dynastie in China tot in recente tekenfilmpjes of stripboeken. De goudvis is dan ook al honderden jaren een populair huisdier. Er zijn meer dan 125 soorten goudvissen die allemaal gekweekt zijn vanuit de oervorm, de kroeskarper, die wel een lengte van 40-50 cm bereiken! De goudvis wordt dan ook beschouwd als de oudste gedomesticeerde vis en haar verhaal begon dan ook al lang voordat hobbyisten begonnen met het houden van goudvissen in aquaria.

In het oude China ten tijde van de Tong-dynastie was het gebruikelijk voor mensen om prive-karpervijvers te hebben. Maar ook kloosters en tempels hadden dikwijls een vijver met karpers die door de monniken met veel liefde verzorgd werden. Tijdens deze periode ontstonden er door genetische mutaties karpers met een goudachtige kleur in plaats van hun natuurlijke doffe kleuren. Deze gouden karpers werden geselecteerd en gefokt over vele generaties.

De vis bleef populair tijdens het bewind van de Song-dynastie. En keizer Chao Kou, ontpopte zich als een ware goudvis liefhebber. Hij beval dan ook om goudvissen uit te zetten in al zijn keizerlijke vijvers. Dankzij deze keizerlijke obsessie werd de goudvis nog populairder onder de bevolking en sinds dien is deze dat altijd gebleven.

Vanuit China kwamen de vissen rond 1500 na Christus in Japan, hier werden de vissen doorgefokt naar verschillende rassen zoals de sluierstaart en leeuwenkop goudvissen. Het is grappig om te zien hoe de andere smaak van de Japanners resulteerde in een ander soort goudvis.

De eerste goudvissen bereikte Europa rond 1600 en er in de geschiendenisboekjes kun je lezen dat Madame de Pompadour, de maîtresse van koning Loderwijk de 15de van Frankrijk een aantal goudvissen als cadeau kreeg van een Chinese afgevaardigde.

Goudvissen zijn door de eeuwen heen een onderdeel geworden van de geschiedenis. Je kunt ze vinden in de kleinste huisjes en de meest imposante paleizen.Over de Auteur

Op de website Goudvissen Verzorgen vind je alle informatie over goudvissen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo