Grafsteen schoonmaken – zo doe je dat! - Artikel Post - Artikel Marketing

Grafsteen schoonmaken – zo doe je dat!

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 173 | Aantal woorden: 1279 | Datum: | 0 commentaar

 

Het schoonmaken van een graf met grafsteen vergt kennis van zaken. Wat kun je het beste doen om je grafsteen schoon en in goede staat te houden? Dit artikel van Memorabel geeft een aantal nuttige tips voor regelmatig onderhoud en reiniging van een grafmonument of grafsteen. Ieder materiaal heeft zo zijn gebruiksaanwijzing. Nuttige tips voor het schoonmaken van grafstenen.

 

Een graf van natuursteen

Natuursteen maak je beste schoon met lauw water. Gebruik een schone zachte spons of schoonmaakdoekjes. Gebruik overvloedig schoon water. Vermijd schuurmiddelen of schuursponzen die mogelijk krassen kunnen veroorzaken.

Een bewerkte gehakte steen? 

Is de steen van zichzelf al ruw dan kunnen schuurmiddelen minder kwaad. Groene-zeep of een keuken schuurmiddel als Jif kunnen niet zoveel kwaad. Let er wel op dat letters op de grafsteen niet geschuurd worden. Ontzie de letters zoveel mogelijk.

Erg vuile grafsteen

Als het monument of gedenkteken erg vuil is dan moet je waarschijnlijk een  professioneel schoonmaakmiddel gebruiken. Let erop dat je geen agressieve schuurmiddelen gebruikt. Vermijd middelen die de steen zouden kunnen aantasten. Er zijn mensen die autowax op grafstenen smeren. Dat is echt geen goed idee! Het tast natuursteen aan. 

Een grafsteen van hardsteen, graniet of marmer

Wanneer het graf veel aanslag heeft of zelfs al verweerd oogt dan volstaat groene zeep of een mild schoonmaakmiddel niet meer. Helaas zul je dan naar meer agressieve schoonmaakproducten moeten uitkijken. Probeer een product altijd eerst op een plekje dat uit het zicht ligt. 

Chloor is zo'n product dat iedereen wel in huis heeft. Als na een proefje blijkt dat het chloor de steen niet aantast kun je dit gebruiken. Smeer met een kwast de steen gelijkmatig met chloor in en laat dit een tijdje intrekken. Erg belangrijk is dat je metaal en dan met name RVS ontziet. Chloor tast RVS en metaal aan. Denk aan letters op het graf die vaak van metaal zijn gemaakt!

Na een ruim kwartier kun je de steen afspoelen met veel water. Als het resultaat nog niet naar je zin is doe het dan opnieuw. Laat dit keer het chloor wat langer intrekken. Het kan tot wel een dag. Dit is dan de meest effectieve wijze om aanslag en vuil van een grafsteen te verwijderen.

Chloor mag je echter op steeds meer begraafplaatsen niet (meer) gebruiken omdat het milieu aangetast kan worden. Chloor is ook een venijnig chemisch product dat beplanting en insecten geen goed doet. 

In dat geval moet je uitkijken naar een redelijk alternatief zonder chloor of agressieve zuren.

Weer mooi schoon die grafsteen

We hopen je met deze eenvoudige tips over het schoonmaken van graven geholpen te hebben. Zodat je grafsteen snel en effectief weer mooi en schoon wordt.

Heb je interesse in een nieuwe grafsteen of monument? Ook daarin helpen wij je graag. Op onze website zie je tal van voorbeelden van persoonlijke  grafmonumenten. Je kunt je eigen ideeën en suggesties meenemen om vrijblijvend de mogelijkheden en te onderzoeken.

 

 Over de Auteur

Grafkunstenaar Jeroen Stok geeft tips over grafstenen en grafmonumenten met verhalen uit de praktijk

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[278 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[176 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[125 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo