Het auteursrecht
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: moniekdegraaf | Via Artikel Post
Gezien: 1073 |
Aantal woorden: 439 |
Datum: Mon, 26 Sep 2011 |
0 commentaar
Als schrijver, kunstenaar of wetenschapper kun je geniale creaties bedenken en uitvoeren. Wanneer je je creatie hebt gepubliceert, wil je natuurlijk niet dat deze door jan en allemaal worden gebruikt en gekopieërd. Het auteursrecht zorgt ervoor dat dit niet zomaar kan gebeuren. Als maker of bedenker van een verhaal, kunstwerk of een product van wetenschappelijke aard, kun je dankzij het auteursrecht, er zeker van zijn dat niemand met jouw werk aan de haal gaat.
Wanneer spreek je van auteursrecht?
Op elke originele hoor- of zichtbare creatie, berust het auteursrecht van de maker. Wanneer jouw creatie waarneembaar is, ook al is het maar een schets of een kladje, dan heb jij automatisch het auteursrecht over deze creatie; je hoeft dit niet aan te vragen of te registreren. Elke creatie, van sinterklaasgedicht tot industrieel bouwwerk, is een product waarover de maker het auteursrecht heeft. Om er zeker van te zijn dat jouw werk niet onrechtmatig word gebruikt, kun je wel je naam, het copyrightsymbool (©) en een datum op of bij het werk vermelden. Zo kan iedereen zien dat dit werk van jou is en is het ook duidelijk met wie er contact opgenomen moet worden, wanneer iemand jouw werk wil gebruiken of kopieëren.
Wat te doen bij onrechtmatig gebruik?
Wanneer iemand jouw werk toch onrechtmatig gebruikt, door het bijvoorbeeld op internet te zetten zonder jouw toestemming, dan kun je daar uiteraard iets tegen doen. Je blijft de houder van het auteursrecht over dit werk, en kunt dit dan ook verbieden of een vergoeding eisen voor de geleden schade. In sommige gevallen kan de onrechtmatige gebruiker zelfs een boete krijgen tot ca. € 75.000,- (afhankelijk van de geleden schade) of een celstraf van maximaal 4 jaar. Dit laatste kan alleen wanneer de rechter beslist dat het onrechtmatig gebruik word aangezien als een misdaad.
Ben je niet helemaal zeker of je wel auteursrecht hebt op een bepaald werk wat je gemaakt hebt, of weet je niet zeker of diegene die jouw werk gebruikt heeft wel daadwerkelijk in overtreding is? Neem dan altijd contact op met een adviseur of deskundige op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht, waaronder het auteursrecht valt. Zij kunnen je adviseren over alles rondom dit recht, ook wat betreft nieuwe media en innovatie.
Over de Auteur
Moniek de Graaf is freelance tekstschrijver
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen