Het belang van vliegenbestrijding bij rundvee
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Jur | Via Artikel Post
Gezien: 1146 |
Aantal woorden: 594 |
Datum: Fri, 2 Aug 2013 |
0 commentaar
Om de productiviteit van rundvee te verhogen worden runderen steeds vaker en langer op stal gehouden. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de WUR dat runderen door hun ontlasting zelf ook het milieu belasten. Een gevolg van het langer op stal houden van rundvee is dat boeren stalvliegen bestrijden erg serieus nemen. Dit artikel omschrijft waarom vliegenbestrijding rundvee zo belangrijk is en welke mogelijkheden boeren hebben om dit effectief aan te pakken.
Allereest een antwoord op de vraag: waarom is stalvliegen bestrijden belangrijk? Luizen, muggen, steekvliegen, knutten en andere ectoparasieten kunnen bloedverlies bij runderen veroorzaken. Daarnaast brengen ze ziektes over zoals blauwtong. Tot slot kunnen deze insecten paniek onder het rundvee leiden waardoor ze elkaar kunnen verdrukken. Wanneer een veehouder er voor kiest vliegenbestrijding rundvee niet op te pakken, zullen de runderen minder melk geven, minder vlees op de botten krijgen en zal ook de huid van de dieren van mindere kwaliteit zijn. Daarnaast zijn er gevolgen die in eerste instantie niet meetbaar zijn zoals ziekten, onrust en extra kosten voor dierenartsen etc. Dat is een notendop waarom iedere veehouder een plan ‘stalvliegen bestrijden’ zou moeten hebben.
Wanneer je stalvliegen bestrijden goed uit wilt voeren is het beter om te voorkomen dan te genezen. De eerste tip die ik je kan geven is dan ook: start op tijd en wacht niet totdat de eerder genoemde gevolgen al te zien zijn. Vliegenbestrijding rundvee is namelijk het effectiefst wanneer de vliegen nog maden zijn. Minder dan 20% van de vliegenbevolking is namelijk daadwerkelijk vlieg, de overige 80% zijn eitjes, maden of poppen.
Populaire verblijfplaatsen van vliegen moeten tot een minimum beperkt worden. Stalvliegen bestrijden begint daarom bij het opruimen van mest, voedselrestanten, melkrestanten en overige vuile materialen. Om vliegen in stallen goed te bestrijden is het tevens van belang om een goede luchttoevoer en afzuiging te realiseren zodat er een goede luchtcirculatie op gang komt. Hiermee creëer je een droge stal waarbij vliegen en bacteriën een kleinere kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.
Stalvliegen bestrijden vindt ook plaats buiten de stal zelf. Met name de mestopslag en het boerderijerf moeten goed behandeld worden met middelen tegen maden. Het doden van maden zal ervoor zorgen dat de vliegenpopulatie niet hard groeit: voorkomen is beter dan genezen. Plaatsen waar boeren effectief stalvliegen bestrijden zijn strohokken, gootranden en roosters.
Wanneer het eerste deel van het plan ‘vliegenbestrijding rundvee’ niet heeft geholpen is het tijd voor deel twee: het bestrijden van volwassen vliegen. Voorbeelden daarvan zijn elektrische schokvallen, kleeflinten, vliegensprays en spuitmiddelen voor in de stal. Zowel in de wei als in de stal is het ook aanbevolen om zogenaamde pour-on middelen toe te passen.
Zoals ik al eerder verklaarde kunnen veehouders alleen succesvol stalvliegen bestrijden wanneer zij beginnen met bestrijding op het moment dat de vliegenpopulatie nog lang niet op zijn top is. Dit is meestal aan het begin van het seizoen. En onthoud bij het opstellen van een vliegenbestrijding rundvee plan: voorkomen is beter dan bestrijden. Stop Vliegen!
Over de Auteur
Jurriaan is agrarisch bedrijfskundige en adviseert ondernemers in deze branche op tal van bedrijfskundige zaken.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen