Het kiezen van de juiste takel voor hijs- en tilwerk - Artikel Post - Artikel Marketing

Het kiezen van de juiste takel voor hijs- en tilwerk

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 149 | Aantal woorden: 540 | Datum: | 0 commentaar

Wordt er op de werkvloer veel gewerkt met zware lasten? Voor dit zware tilwerk kunt u wel wat hulp gebruiken! Veel takel- en hijsgerelateerde ongevallen ontstaan vaak door onwetendheid, het verkeerd aanslaan van een last of gebruikmaken van de verkeerde apparaten. De Arbowetgeving stelde daarom vast dat werknemers die dagelijks werken met zware lasten moeten beschikken over een goede training en instructies. Voor veilig werken is goede kennis van groot belang. Hetzelfde geldt ook voor het kiezen van het juiste hijs- en takelapparatuur. Maar waar moet u op letten? In dit artikel leggen we het verschil uit tussen de verschillende soorten takels en waar u op kunt letten bij het kopen.

Aanschaffen van nieuwe takels

Een goede manier om zware objecten veilig te tillen of trekken zijn takels. Bij takels is het belangrijk om goed te letten op de aandrijving. Kiest u voor een manueel of machinaal aandrijving? Daarnaast kunt u onderscheid maken tussen de volgende types takels:

  • Rateltakel
  • Handtakel
  • Elektrische takel

Rateltakel

Rateltakels zijn geschikt voor het hijsen en trekken van zware lasten op manhoogte. In plaats van een bedieningsketting gebruikt u een bedieningsarm of hefboom om de ketting te hijsen en weer te laten dalen. Deze takels worden geleverd met een standaard hijshoogte van 1,5 meter. De belastbaarheid van de Rateltakel varieert van 250 tot 6300 kg. Dit is afhankelijk van de totale hijshoogte, deze kunt u per meter bij bestellen.

Handtakel

Een handtakel wordt hoog opgehangen, hierdoor hangt de last aan de zogenaamde lastketting. Met de bedieningsketting laat je de last handmatig stijgen of dalen. Wanneer u een horizontale last wilt verplaatsen, wordt de takel aan een duwloopkat bevestigd. Handtakels worden standaard geleverd met 3 meter hijshoogte. Deze takels hebben een belastbaarheid die varieert tussen de 250 en 10.000 kg.

Elektrische takel

Een elektrische takel, ook wel een pneumatische takel genoemd, heeft een voordeel ten opzichte van een rateltakel en handtakel. Zoals de naam als suggereert komt er bij het bedienen van deze takel geen enkele mankracht aan te pas. De elektrische takels worden standaard geleverd met 3 meter hijshoogte en zijn leverbaar vanaf 150 tot 5000 kg.

Belangrijke veiligheidsaandachtspunt

Bij het aanschaffen van een nieuwe takel is het belangrijk om te letten op de maximale belasting. Takel nooit iets omhoog dat te zwaar is! Let er daarom op dat de werklast altijd lager is dan de aangegeven maximale werklast op de kraan.

Uw specialist in Hef- en Hijsmiddelen

ASAV Hef- en Hijstechniek B.V. is gespecialiseerd in hef- en hijsmiddelen, en keuringen (EKH). De deskundige monteurs en specialisten staan altijd klaar om u te helpen bij het vinden van het juiste materiaal of voor een deskundig advies. Bekijkt u gerust eens hun uitgebreide assortiment op de website.Over de Auteur

-

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[268 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[173 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[124 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo