FB pix Hoe veilig is Nederland? Een artikel over vier aspecten van veiligheid - Artikelpost

Hoe veilig is Nederland? Een artikel over vier aspecten van veiligheid

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 143 | Aantal woorden: 1093 | Datum: | 0 commentaar

Misdaad in Nederland

Nederland is een land in Europa. Het heeft meer dan 17 miljoen inwoners. Nederland staat bekend om zijn tulpen, kaas, klompen en fietsen. Maar hoe veilig is Nederland eigenlijk? In dit artikel zullen we kijken naar de verschillende aspecten van veiligheid in Nederland. We zullen het hebben over de criminaliteit, de verkeersveiligheid, de gezondheidszorg en de natuurrampen.

Criminaliteit

Criminaliteit is een vorm van onveiligheid. Criminaliteit betekent dat mensen de wet overtreden. Bijvoorbeeld door te stelen, te vechten of te moorden. Criminaliteit kan veel schade en leed veroorzaken voor de slachtoffers en de samenleving.

Hoe hoog is de criminaliteit in Nederland? Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalt de criminaliteit al jaren in Nederland. In 2020 waren er ongeveer 800 duizend misdrijven geregistreerd bij de politie. Dat is 2 procent minder dan in 2019 en 30 procent minder dan in 2010. De meest voorkomende misdrijven waren vermogensdelicten (zoals diefstal en inbraak), geweldsdelicten (zoals mishandeling en bedreiging) en vernielingen.

Hoe veilig voelen de mensen zich in Nederland? Volgens het CBS voelde 14 procent van de mensen zich wel eens onveilig in 2020. Dat is iets minder dan in 2019 (15 procent) en veel minder dan in 2012 (21 procent). De meeste mensen voelden zich onveilig in het donker op straat, in het openbaar vervoer of in bepaalde wijken.

Wat doet de overheid om de criminaliteit te bestrijden? De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de criminaliteit te verminderen. Bijvoorbeeld door meer politieagenten aan te stellen, meer camera’s op te hangen, strengere straffen op te leggen en preventieprogramma’s te ondersteunen.

Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is een ander aspect van veiligheid. Verkeersveiligheid betekent dat er zo weinig mogelijk ongelukken gebeuren op de weg. Bijvoorbeeld door botsingen, aanrijdingen of valpartijen. Verkeersongelukken kunnen veel letsel en dood veroorzaken voor de betrokkenen.

Hoe veilig is het verkeer in Nederland? Volgens de cijfers van het CBS waren er in 2020 ongeveer 610 verkeersdoden in Nederland. Dat is 8 procent minder dan in 2019 en 21 procent minder dan in 2010. De meeste verkeersdoden waren automobilisten (237), fietsers (229) en voetgangers (58). De meeste ongelukken gebeurden op provinciale wegen (47 procent), gemeentelijke wegen (38 procent) en rijkswegen (12 procent).

Hoe veilig voelen de mensen zich in het verkeer? Volgens het CBS voelde 16 procent van de mensen zich wel eens onveilig in het verkeer in 2020. Dat is iets meer dan in 2019 (15 procent) en iets minder dan in 2012 (18 procent). De meeste mensen voelden zich onveilig door het gedrag van andere weggebruikers, zoals te hard rijden, bumperkleven of appen achter het stuur.

Wat doet de overheid om de verkeersveiligheid te verbeteren? De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verhogen. Bijvoorbeeld door meer fietspaden aan te leggen, meer rotondes te bouwen, lagere snelheidslimieten in te stellen en handhaving te versterken.

Gezondheidszorg

Gezondheidszorg is nog een aspect van veiligheid. Gezondheidszorg betekent dat er goede zorg is voor mensen die ziek zijn of gewond raken. Bijvoorbeeld door dokters, ziekenhuizen of medicijnen. Gezondheidszorg kan veel levens redden en de kwaliteit van leven verbeteren.

Hoe goed is de gezondheidszorg in Nederland? Volgens verschillende internationale ranglijsten heeft Nederland een van de beste gezondheidszorgsystemen ter wereld. In 2020 stond Nederland op de derde plaats van de Euro Health Consumer Index, die 35 Europese landen vergelijkt op basis van toegankelijkheid, kwaliteit, preventie en resultaten van de zorg. Ook stond Nederland op de zesde plaats van de Healthcare Access and Quality Index, die 195 landen vergelijkt op basis van sterfte door behandelbare aandoeningen.

Hoe gezond zijn de mensen in Nederland? Volgens het CBS was de levensverwachting bij geboorte in 2020 ongeveer 80 jaar voor mannen en 83 jaar voor vrouwen. Dat is iets lager dan in 2019 (81 jaar voor mannen en 84 jaar voor vrouwen), maar hoger dan in 2010 (79 jaar voor mannen en 83 jaar voor vrouwen). De meest voorkomende doodsoorzaken waren hart- en vaatziekten, kanker en longziekten.

Wat doet de overheid om de gezondheidszorg te waarborgen? De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de gezondheidszorg te garanderen. Bijvoorbeeld door een basisverzekering verplicht te stellen voor iedereen, een eigen risico te vragen voor sommige zorgkosten, subsidies te geven voor lagere inkomens en extra geld uit te trekken voor de coronacrisis.

Natuurrampen

Natuurrampen zijn een laatste aspect van veiligheid. Natuurrampen zijn grote rampen die worden veroorzaakt door natuurlijke krachten. Bijvoorbeeld door aardbevingen, overstromingen of vulkaanuitbarstingen. Natuurrampen kunnen veel schade en dood veroorzaken voor mens en milieu.

Hoe vaak komen natuurrampen voor in Nederland? Volgens het Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction zijn natuurrampen relatief zeldzaam in Nederland. In de periode van 1998 tot 2017 waren er slechts vier grote natuurrampen geregistreerd in Nederland: twee overstromingen (in 1998 en 2001), een storm (in 2007) en een hittegolf (in 2003). Deze rampen eisten samen ongeveer 1500 levens en kostten ongeveer 4 miljard euro.

Hoe goed is Nederland voorbereid op natuurrampen? Volgens het World Risk Report heeft Nederland een laag risico op natuurrampen. In 2020 stond Nederland op de 160e plaats van de World Risk Index, die 180 landen vergelijkt op basis van blootstelling aan natuurgevaren, kwetsbaarheid van bevolking en infrastructuur, capaciteit om rampen te voorkomen of beperken en aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden. Nederland scoort vooral goed op capaciteit en aanpassingsvermogen.

Wat doet de overheid om natuurrampen te voorkomen of beperken? De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om natuurrampen tegen te gaan of te verminderen. Bijvoorbeeld door dijken te bouwen of te versterken, waterberging te creëren, evacuatieplannen te maken en klimaatverandering tegen te gaan.

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar hoe veilig Nederland is. We hebben vier aspecten van veiligheid besproken: criminaliteit, verkeersveiligheid, gezondheidszorg en natuurrampen. We hebben gezien dat Nederland over het algemeen een veilig land is, met een lage criminaliteit, een goed verkeer, een uitstekende zorg en een laag risico op natuurrampen. Natuurlijk zijn er ook nog verbeterpunten en uitdagingen, zoals het bestrijden van cybercriminaliteit, het verminderen van verkeersslachtoffers, het waarborgen van de zorgkwaliteit en het aanpassen aan de klimaatverandering. Maar al met al kunnen we stellen dat Nederland een van de veiligste landen ter wereld is.Over de Auteur

John Doefer, 1996

John Doefer

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo