Hogere bedrijfstemperaturen, lagere wrijving, integratie van functies - Artikel Post - Artikel Marketing

Hogere bedrijfstemperaturen, lagere wrijving, integratie van functies

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 407 | Aantal woorden: 638 | Datum: | 0 commentaar

Kunststof glijlagers zijn hoogwaardige machineonderdelen die met grote nauwkeurigheid via spuitgieten worden vervaardigd. Deze worden dus niet 'uit een tuinslang geknipt', zoals wel eens wordt geschamperd. Dankzij technologische ontwikkelingen breidt het toepassingsgebied zich steeds verder uit. De redactie ging op bezoek bij specialist igus in Keulen. 

De slogan van igus is 'Plastics for longer life'. Kunststoffen zijn licht, gemakkelijk te combineren met andere materialen, in elke gewenste vorm te maken en bestand tegen veel chemicaliën. Als basis gebruikt het bedrijf in Keulen thermoplastische technische kunststoffen zoals polyamiden (PA) en polyoxymethyleen (POM). Aan het basismateriaal worden diverse stoffen toegevoegd, zoals glas- of carbonvezels, minerale vulstoffen, smeermiddelen, kleurstoffen en combinaties daarvan. Nog steeds ontwikkelt het huis nieuwe materiaalvarianten. Het laboratorium voert jaarlijks meer dan 5000 testen op bestaande en nieuwe materialen uit, voornamelijk duurtesten. Testen zijn absoluut noodzakelijk. Een minder prettige kant van kunststoffen is namelijk dat kleine toevoegingen van op het oog onbelangrijke additieven (bijvoorbeeld kleurstoffen) een negatieve invloed kunnen hebben op de eigenschappen van het materiaal en dus het eindproduct. Dit uit zich onder meer in een sterk afnemende slijtvastheid of brosse breuk. Alle testgegevens worden ondergebracht in een expertsysteem dat via Internet toegankelijk is. Via dit systeem kan een klant zijn eigen specifieke oplossing zoeken en snel een geschikt product en materiaal vinden. 

 

Waarom kunststof lagers? Kunststof glijlagers zijn licht, betaalbaar, gemakkelijk dus goedkoop te engineeren en vergen weinig onderhoud, wat de kosten verder beperkt. Verder zijn de eigenschappen van de meeste kunststoffen goed te voorspellen, waardoor betrouwbare levensduurtermijnen kunnen worden afgegeven. De samenstelling van de compound is aan te passen aan de materialen waarmee het lager wordt gecombineerd. Assen uit standaardstaal, gehard staal, roestvast staal en aluminium hebben andere hardheden, oppervlaktestructuren en tribologische eigenschappen, wat vraagt om steeds andere kunststofsamenstellingen. Bij de selectie speelt ook een rol of het om continu roterende, een oscillerende of een translerende beweging gaat. De belangrijkste eigenschap voor een kunststof lager is overigens de slijtvastheid en die wordt uitgedrukt in µm per km afgelegde weg. De lagers zijn dankzij het inbouwen van smeermiddelen zelfsmerend; er is sprake van fysisch droge smering. Deze lagers zijn vrij ongevoelig voor externe verontreiniging van het loopvlak. Er hoeft geen smeermiddel te worden toegevoegd zodat het loopvlak schoon blijft, wat de levensduur van as en lager ten goede komt.

igus heeft een keur aan lagermaterialen ontwikkeld, geschikt voor ontelbare toepassingen, die onder de naam iglidur op de markt worden gebracht. Het igus programma bestaat onder andere uit stangkoppen, gaffels, flenslagers en sferische clipslagers. De producten van igubal zijn geschikt voor roterende, lineaire en scharnierende bewegingen en zijn zelfinstellend. 

Elcee Holland B.V. is een technische groothandel, gelegen in Dordrecht en is al meer dan 50 jaar de specialist op het gebied van glijlagers en vindt u bij Elcee het grootste assortiment van de Benelux en Duitsland. Wij produceren glijlagers, glijstrippen en sferische lagers voor alle markten, zoals industrie, on- en offshore, railway, scheepvaart, etc. 

Elcee heeft een indrukkende lager voorraad van de diverse kwaliteit in huis en kan binnen 24 uur leveren. Voor meer informatie kijkt u op www.elcee.nl of neemt u contact op via het tel. nummer 078-6544777 of e-mail adres info@elcee.nl 

Over de Auteur

Elcee is specialist op het gebied van Gietwerk & Smeedwerk, Hijstechniek, Lagertechniek, Gevelcomponenten, RVS Sanitair en Bevestigingsmaterialen. 

Elcee is niet zomaar een industriële toeleverancier. Wij bouwen al sinds ons oprichtingsjaar (1923) aan vakkennis en professionalisme en kunnen u daarom een uitgebreide range aan producten van s'werelds leidende producenten leiden. 

Voor meer informatie over ons bedrijf of over onze productgroepen, kijkt u dan op www.elcee.nl of neemt u contact op via het tel. nummer 078-6544777 of e-mail adres info@elcee.nl 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[171 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo