FB pix Houten speelgoed: is het echt zo duurzaam? - Artikelpost

Houten speelgoed: is het echt zo duurzaam?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1879 | Aantal woorden: 971 | Datum: | 0 commentaar

 

Houten speelgoed

Duurzaam is de trend, ook in speelgoedland, merken we bij www.3vosjes.nl. Steeds meer consumenten kiezen voor houten speelgoed, waarbij milieu-aspecten vaak een rol spelen. Op de toenemende vraag naar houten speelgoed springen fabrikanten in en daardoor daalt de prijs. Zo profiteert niet alleen het milieu van houten speelgoed, maar ook onze portemonnee. Zou je denken ...

Want is houten speelgoed echt zo duurzaam? Ja en nee. Houten speelgoed is vaak degelijker dan plastic en zal daarom langer meegaan. Bovendien is het productieproces milieuvriendelijker. Er zijn minder chemicaliën nodig en het afval is biologisch afbreekbaar.Anderzijds worden er voor de productie enorme hoeveelheden bomen gekapt. Bij slecht of geen bosbeheer kan dit leiden tot erosie en de ontregeling van ecosystemen. Niet echt duurzaam dus.

Maar hoe weet je of houten speelgoed goed is of niet? Een manier om daarachter te komen is door de volgende vier punten te checken voordat je tot aankoop overgaat. Scoort een stuk speelgoed op geen enkel punt, dan kun je vraagtekens zetten bij de duurzaamheid ervan.

 

 1. Houtsoort

Wil je duurzaam, houten speelgoed aanschaffen, let dan op de houtsoort. Hout van rubberbomen (Hevea Brasiliensis) is bijvoorbeeld een goede keuze. Wanneer een rubberboom niet meer voldoende rubberlatex produceert, wordt hij gekapt. Het hout wordt verwerkt tot bijvoorbeeld speelgoed. Een rubberboom levert dus dubbel zoveel materiaal en werkgelegenheid op. Bij Gollnest & Kiesel, producent van het merk Goki, wordt om die reden veelvuldig gebruikgemaakt van rubberwood.

 2. Keurmerk

Een keurmerk zoals een FSC-label is een grote pré. Houten speelgoed met dit label wordt geproduceerd volgens vaste regels. Bij de kap wordt rekening gehouden met sociale en ecologische aspecten van bosbeheer. Hierdoor is het hout van hogere kwaliteit en wordt bij de kap minder schade toegebracht aan het bos. Het Franse Mon Petit Art, producent van creatief speelgoed van papier en karton, gebruikt enkel FSC-gecertificeerd materiaal.

3. Producent

Verdiep je in het merk. De ene fabrikant is de andere niet en in hoeverre er op milieu-aspecten wordt gelet bij kap en tijdens het productieproces, verschilt enorm. Wonderworld werkt volgens het Tree Plus systeem: voor elke gekapte boom planten ze een boom terug. Ook Hape Toys neemt zijn verantwoordelijkheid. Naast de productie van houten speelgoed hebben ze een productlijn geïntroduceerd van bamboe, nog milieuvriendelijker dan hout.

4. Herkomst

Het overgrote deel van ons houten speelgoed wordt in Azië geproduceerd. Transport naar Europa brengt vervuiling met zich mee. Heb je de keuze voor een product uit Europa, dan zal het transport altijd minder schadelijk zijn geweest. Werkhaus, een Duitse producent van kaleidoscopen, kiest ervoor om het gehele productieproces in Duitsland uit te voeren en om voor de kaleidoscopen enkel gerecycled papier te gebruiken. Niet de goedkoopste optie, wel de meest duurzame.

Al met al is het een behoorlijke klus om werkelijk duurzaam houten speelgoed te vinden. Het aanbod is overweldigend en eerlijk gezegd hebben jonge ouders wel iets beters te doen. Gemakkelijker is het dus om winkels te zoeken die rekening houden met de milieu- en/of maatschappelijke aspecten die jij belangrijk vindt. Winkels die je vertrouwt en waarvan je weet dat hun ideeën over goed speelgoed dezelfde zijn als de jouwe.

Spreekt dit je aan, heb je vragen of wil je inspiratie opdoen? Bezoek dan www.3Vosjes.nl. Je bent van harte welkom!

logo 3 VosjesOver de Auteur

www.3vosjes.nl is een online speelgoedwinkel. 3 Vosjes specialiseert zich in bijzondere producten en merken, bij voorkeur met een plus op het gebied van milieu of maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo