FB pix Houtworm behandelen - Artikelpost

Houtworm behandelen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1652 | Aantal woorden: 473 | Datum: | 0 commentaar

Hoopjes zaagsel op de grond? Kleine gaatjes in het hout? Het zou zomaar kunnen, dat je te maken hebt met houtworm.  Een vervelend ongedierte dat bovendien voor gevaarlijke situaties kan zorgen wanneer bijvoorbeeld de houten constructie van een gebouw is aangetast.

Houtwormlarve

Eigenlijk zijn het de larven van het ongedierte die voor overlast zorgen. Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende in het hout levende insectenlarven. De meest bekende zijn  de gewone houtwormkever (doodskloppertje) en de bonte knaagkever (bonte klopkever of grote houtworm). Daarnaast bestaan nog de heipaalkever, de spinthoutkever en de zachte houtwormkever.  Ook de huisboktor kan behoorlijke schade toebrengen aan binnenshuis houtwerk. Deze laatste wordt echter niet als houtworm betiteld.

Schade door houtworm

De schade van houtworm kan aanzienlijk zijn. De larven boren gangen in het hout, meestal in de zachtste delen van het hout (vaak spinthout).  Houtconstructies, vloeren, meubels of andere houten voorwerpen - niets laten de houtwormlarven ongemoeid in hun vernielende eetlust. Inderdaad eetlust: want de larven voeden zich met hout. De hoopjes boormeel die je kunt aantreffen bij een door houtworm aangetast object zijn dan ook geen hoopjes zaagsel, maar uitwerpselen! De ronde (ovale) gaatjes in het hout zijn de uitvliegopeningen van de kevers.

De ontwikkeling van eitje tot volwassen kever duurt ca. 3 jaar. Een vrouwtjes houtwormkever kan tot wel 40 eitjes afzetten.  Je kunt je voorstellen dat de larven in deze periode behoorlijk wat schade kunnen aanrichten! Het hout verpulvert door de houtwormaantasting, en kan op den duur zijn (draag)kracht verliezen, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.

Houtworm behandelen

Vaak stuit je bij het zoeken naar ongediertebestrijding via het internet op huis-, tuin- en keukenoplossingen. Zoals het aangetaste hout bestrijken met petroleum of reukvrije lampolie. Toch is dit in de meeste gevallen niet afdoende, aangezien dit slechts de levende houtworm doodt. De eitjes overleven een dergelijke bestrijdingsmethode, wat betekent dat het probleem binnen afzienbare tijd zal terugkeren!

Houtworm behandelen is dan ook een specialistische klus die je het beste kunt overlaten aan een daarin gespecialiseerd bedrijf. Een ongediertebestrijder zal chemische bestrijdingsmiddelen toepassen, die een langdurig werkzaam laagje gif achterlaten op het hout.  Op deze manier worden de uitkruipende larven en kevertjes ook direct gedood.  In sommige gevallen is het noodzakelijk om het bestrijdingsmiddel tot diep in de kern van het hout te injecteren om de houtworm effectief te kunnen bestrijden.

 

Over de Auteur

Geïnteresseerd in diverse onderwerpen, uiteenlopend van ongediertebestrijding tot en met beautytips.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo