FB pix is houten speelgoed beter dan plastic speelgoed? - Artikelpost

is houten speelgoed beter dan plastic speelgoed?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 260 | Aantal woorden: 662 | Datum: | 0 commentaar

In dit artikel behandelen we de voordelen van houten bouwstenen t.o.v de plastieken. Zijn houten blokken nou echt beter dan plastic bouwstenen? Zo zwart-wit is het helaas niet. Niet alle plastic bouwstenen zijn standaard fout. En niet ale houten blokken en plankjes zijn standaard fout. Massief houten speelgoed is bijna altijd veilig. Maar bij geverfd of gelijmd speelgoed is het een ander verhaal.

Zo testte de Ökotest ( een soort consumentenbond in Duitsland) in 2008 houten puzzels. Geen enkele puzzel slaagde voor de test. Vooral gelijmde houten puzzels bevatten vaak de kankerverwekkende stof formaldehyde. Daarom mag houten speelgoed niet gemaakt zijn van multiplex. En geverfd speelgoed moet het keurmerk DIN 53160 dragen. Dan weet je dat de verf speekselresistent is. Wel zo handig, aangezien kinderen de wereld met hun mond ontdekken.

Welk houten speelgoed is wel veilig?

Koop houten speelgoed dat niet gelijmd of beschilderd is. Toch een leuk kleurtje? Kies dan voor speelgoed dat met een natuurlijke was of verf is bewerkt. Dit zijn bijvoorbeeld merken zoals Luco toys en Grimms. Eigenlijk best logisch toch, dat jouw kind alleen met natuurlijke materialen speelt. Zeker als ze klein zijn. Je laat je kind toch ook niet aan een verfkwast likken?

En is al het plastic speelgoed gevaarlijk?

Nee. Plastic speelgoed heeft verschillende nadelen, maar de ene soort is gevaarlijker dan de andere.

Welk plastic kan ik het best vermijden?

Vermijd zacht plastic. Dit kan chemische weekmakers bevatten. Ftalaten heten die. Weekmakers kunnen uitwalmen of komen vrij wanneer plastic in aanraking komt met de huid, zweet of speeksel. Ze dringen de huid binnen. Ftalaten lijken op hormonen en daardoor kan het lichaam van slag raken. Onderzoekers vermoeden dat ftalaten schade toebrengen aan je lever, nieren en voortplantingsorganen. Ze weten zeker dat ftalaten voor allergieën kunnen zorgen.

Sinds kort zijn ftalaten in bijtringen gelukkig verboden. Maar in ander speelgoed wordt het nog steeds gebruikt. In PVC zit DEHP – Diethylhexylftatlaat. Dit is de schadelijkste weekmaker. Let op het VC of Vinyl-label. Of kijk naar het gebruikelijke icoon: een 3 in de vorm van een driehoek van pijltjes.

En is er ook veilig plastic speelgoed?

Hard plastic lijkt veiliger dan zacht plastic. Hard plastic herken je aan de volgende cijfers in een driehoek van pijlen:

  • PET – een 1 in een driehoek van pijlen 
  • polyethyleen – een 2 of 4 in een driehoek van pijlen 
  • polypropylene – een 5 in een driehoek van pijlen 
Maar let op: speelgoed van hard plastic bevat meestal geen ftalaten. Maar het kan nog wel zware metalen en andere schadelijke stoffen bevatten.

Daarom nog een paar laatste plastic speelgoedtips

Zo veilig mogelijk spelen? Koop geen speelgoed dat geparfumeerd is, chemisch ruikt of onaangenaam aanvoelt Vermijd goedkoop speelgoed, dit bevat over het algemeen meer gevaarlijke stoffen Haal nieuwe speelgoed uit de verpakking en laat het een paar dagen buiten luchten wat adviseren wij van wc-eend uh Luco toys dan? plastieken bouwstenen of houten plankjes? we zijn zeker geen fan van plastic, ondanks dat een van de luco toys oprichters oot voor Lego heeft gewerkt. Het is te onzeker wat het effect is van de chemische stoffen in plastic. En zeker als je kind nog klein is en speelgoed in zijn mond steekt zou ik geen risico nemen. Er zijn namelijk nog meer redenen om voor hout te kiezen Hout is namelijk een natuurproduct. Het heeft gewicht, kleur en structuur van zichzelf. Plastic heeft dit niet: het ademt niet, neemt geen temperatuur aan, heeft geen natuurlijk gewicht en geen kleur van zichzelf. Alles aan plastic is nep.

 Over de Auteur

Rogervan der linden is eigenaar/ oprichter van Luco toys

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo