FB pix Jodenvervolging in Amsterdam - Artikelpost

Jodenvervolging in Amsterdam

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1596 | Aantal woorden: 467 | Datum: | 0 commentaar

Vier mei, de dag waarop Nederlanders de bezetting in de tweede wereld oorlog herdenken, waren veel ruiten in Amsterdam beplakt met pamfletten. De huizen van de ruim 21 duizend joodse gezinnen die waren afgevoerd waren gepubliceerd in de krant en de huidige bewoners herdachten deze mensen doormiddel van dit pamflet.

Bijna iedere Amsterdammer blijkt in of naast een woning te wonen waar een joods gezin heeft gewoond. Veel van de gedeporteerden zijn nooit terug gekeerd, degene die de horror van de holocaust wel hebben overleefd kwamen tot de ontdekking dat hun woning door anderen in gebruik waren genomen. Hoe kan het dat, in verhouding tot andere Europese landen, zo veel joden in Nederland zijn gedeporteerd, maar liefst 75%.

Er was in Amsterdam, en Nederland in het geheel, weinig gewapend verzet. Nederland heeft in geen honderd jaar oorlog en bezetting gekend. Het niet voor handen zijn van wapens en de kleine hoeveelheid van getrainde soldaten en veteranen maakte van de Nederlanders een makkelijk te onderdrukken volk. Nederlands verzet hield met name onderduiking en staking in. Dit verzet, al dan niet gewelddadig, werd hard bestraft door de Duitsers.

Het vlakke Nederlandse landschap was makkelijk te overzien. Geen bergen, grotten en grote bossen betekende weinig schuilmogelijkheden voor de verzetsbeweging en vervolgden.




Het moet ook gezegd worden dat de Nederlanders aanvankelijk door konden gaan met de alledaagse gang van zaken. De Duitse en Nederlandse cultuur staan niet ver van elkaar af en veel Nederlanders konden zich aanvankelijk ook wel identificeren met de Duitsers. Nederlanders werden gezien door de bezetters als Arische broeders en, mits ze meewerkten, gelijkwaardig behandeld.

Geleidelijk werden de joden geïsoleerd van de rest van de samenleving. In de sterk verzuilde Nederlandse samenleving was dit geen schok voor de meesten. Pas na de grootscheepse razzia’s was de massa doordrongen van wat er gaande was.

Amsterdamse mannen werden massaal aan het werk gezet in Duitsland. Veel Nederlanders dachten aanvankelijk dat de joden eenzelfde lot beschoren was.

Onze grondige volks registratie speelde de Nazi’s ook in de kaart. Van elke bewoner was het geloof, de woonplaats en de familieleden bekend. De Duitsers hadden dan ook weinig moeite met het identificeren van joden.

Amsterdam, eigenlijk geheel Nederland, geeft geen heldhaftige geschiedenis in de tweede wereld oorlog. Collaborateurs kwamen voor door de gehele samenleving. Gelukkig kunnen we wel stellen dat er ook velen Amsterdammers waren die de deportatie van joden niet lijdzaam over hun kant lieten gaan en hen met gevaar voor eigen leven lieten onderduiken.

Over de Auteur

Erik Meijer is stadsgids in Amsterdam voor onder anderen Rondleiding Joods Amsterdam. Ook schrijft hij regelmatig op Amsterdamscoop.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[212 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[107 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo