Kunst herproduceren - Artikelpost

Kunst herproduceren

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1109 | Aantal woorden: 696 | Datum: | 0 commentaar

Vraag jij je wel eens af waarom kunst wordt nagemaakt, wordt gekopieerd? Hoe kan het je bestaan als kunstenaar vooruit helpen? Heeft kunst is zijn algemeenheid er onder te lijden? Het zijn vragen die heel wat kunstenaars bezig houdt. Wat betekent het voor jou als kunstenaar?
In een ver verleden was het lastiger om kunst te kopieren. Sowieso, als was lastiger om te kopieren. Denk aan bijvoorbeeld boeken.

Als je kunstenaar moest je steeds opnieuw je kunst reproduceren om hetzelfde schilderij aan verschillende mensen te kunnen verkopen. Alleen bronzenbeelden waren vroeger wel makkelijker om te kopieren. Omdat er bij bronzen beelden gebruik gemaakt werd van mallen. Deze konden een aantal keer opnieuw gebruikt worden natuurlijk.

Als je al beroemd was als kunstenaar kon je wel meer exemplaren laten maken. Dit werd gedaan door zogenaamde gezellen. Ook gewone boeken werden herschreven. Dit was dan weer meer de taak voor monniken. Daar komt ook de uitspraak “monnikenwerk” vandaan.

Het makkelijker namaken van Kunst

Een aantal eeuwen geleden kwam op verschillende plekken op de wereld de boekdrukkunst op. Door dit mechanische proces konden boeken massaal worden gekopieerd. Kunst lag uiteraard wat lastiger door de details. Maar de stenen van de weg er naar toe waren gelegd.

Voordelen van Namaken

Tegenwoordig is het makkelijk om kunst na te maken. Je scant een kunstwerk, je print het uit of laat het professioneel drukken. Het is allemaal mogelijk en relatief goedkoop. Zo kun je makkelijk je eigen werk als kunstenaar kopiëren en verkopen. Makkelijk om zo wat extra bij te verdienen.

Nadeel van reproduceren

Voordelen hebben helaas ook altijd nadelen. Zo kan je werk als kunstenaar snel worden gekopieerd zonder jou medeweten. Zeker als het op internationale schaal gebeurd is dit vaak lastig te controleren. Enkel je naamsbekendheid kan hierdoor groeien. Maar er moet natuurlijk wel brood op de plank komen. Anders houdt het kunstenaarsbestaan snel op natuurlijk.

Over de Auteur

Frank Zweegers. Liefde voor de kunsten.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo