FB pix Leer van tips, geniet van tops - Artikelpost

Leer van tips, geniet van tops

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 236 | Aantal woorden: 959 | Datum: | 0 commentaar

Het vragen voor tips en tops is voor veel mensen spannend. Mensen vinden het fijn om bevestiging te krijgen. Tops ontvangen geeft je een goed gevoel. Het is een bevestiging dat je je werk goed uitvoert en dat je op het goede spoor zit. Het ontvangen van tips is een ander verhaal. Veel mensen zien tips als een vorm van kritiek. Het zegt iets over wat je beter kan doen in de toekomst. Toch is dit een verkeerde opvatting. Een tip is geen kritiek, het is een advies van iemand die ziet dat er mogelijkheden liggen in het werk wat je doet. Wanneer je tips op die manier gaat zien merk je dat je er van gaat leren.

De manier van tips en tops geven

Het geven van een tip bepaald hoe de ander hier op reageert. Geef je de tip op een belerende manier, zal de ontvanger dit sneller als kritiek opvatten. Probeer eerst te beschrijven wat iemand goed doet door een tip te geven. Vervolg dit met een top, om daarna weer een tip te geven. Dit wordt de sandwich methode genoemd. Het zorgt ervoor dat iemand meer tops dan tips ontvangt, en de tip hiermee verzacht. Let er wel op dat de tip aankomt. Het risico van deze methode is dat de ontvanger de tip niet goed hoort omdat hij in zijn hoofd de tops aan het verwerken is.

Het juiste moment is bepalend

Het geven van een tip is erg belangrijk op de werkvloer. Door tips te geven en ontvangen hou je elkaar scherp. Daarnaast haal je het beste uit jezelf wanneer iemand je zo nu en dan op verbeteringen wijst. Het geven van een tip is vaak spannend omdat je bang bent voor de reactie van de ontvanger. Kies het juiste moment om de tips en tops te geven. Doe dit bijvoorbeeld altijd 1 op 1, en voorkom dat anderen meeluisteren. Voorkom ook andere afleidingen, zoals een telefoon of een mailbox die nog openstaat. Deze afleidingen onderbreken het gesprek onnodig, waardoor de boodschap niet binnenkomt. 

Tips en tops in een werkvorm

Het geven van tips en tops is ook mogelijk in een werkvorm. Bij het opstellen van een analyse doelgroep is het een handige tool om medewerkers aan te laten sluiten bij de doelgroep. Gebruik een speelse vorm zodat de werknemers zich niet ongemakkelijk voelen. Denk aan een rollenspel of een casus. Laat de werknemers hier eerst zelf over nadenken en bespreek vervolgens de antwoorden. Op deze manier geef je tips en tops aan de hand van een rollenspel of casus, en is het minder direct. De werknemers ontvangen de tips en tops zonder dat dit een vervelend gesprek wordt.

Maak het niet te zwaar

Het geven van tips en tops is niet zwaar, dus zorg ervoor dat dit ook niet zo overkomt. Wanneer je iemand een tip gaat geven, leidt hem dan niet te langdradig in. Door lang om het advies heen te draaien zorg je ervoor dat de ontvanger allang weet wat je gaat zeggen. Dit voelt voor hem vervelend. Een betere manier is om de tip meteen te benoemen en hem vervolgens uit te leggen. Zo weet de ontvanger waar hij aan toe is. Over de Auteur

tips om te kunnen genieten van de tops

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo