Nepnieuws herkennen? 3 manieren om erachter te komen!
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: BrianA | Via Artikel Post
Gezien: 521 |
Aantal woorden: 974 |
Datum: Sun, 22 May 2022 |
0 commentaar
Met nepnieuws doelen we op informatie die de lezer kan misleiden en die onjuist is. Nepnieuws wordt vaak verspreid om er geld mee te verdienen of om de mening van het grote publiek te beïnvloeden: denk aan de verkiezingen in Amerika of het nieuws rondom COVID-19. Nepnieuws is een vorm van desinformatie en kan vele vormen aannemen. Een digitaal nieuwsbericht, een filmpje op social media of een WhatsApp bericht: ze behoren allemaal tot de mogelijkheden en er zijn er nog veel meer. In dit artikel bespreken we hoe je nepnieuws kunt herkennen.
Het gevaar van nepnieuws
Nepnieuws of ‘fake news’ en hoaxen bestaan al langer. Maar sinds de opkomst van social media en wereldwijd internet gaat de verspreiding van dit soort berichten razendsnel. Iedereen kan tegenwoordig iets op het internet plaatsen, waardoor de grens tussen een écht nieuwsbericht, een advertentie of nepnieuws steeds verder vervaagt. Zo wordt het voor het publiek lastiger om een eigen mening te vormen en raken we makkelijker beïnvloed. Nepnieuws gaat vaak over extreme onderwerpen en speelt in op onze emoties. Hierdoor ontstaat er polarisatie in de maatschappij, waardoor verdeeldheid tussen mensen toeneemt. Nepnieuws herkennen is dus nodig, maar hoe doe je dat?
1. Controleer de afzender van het bericht
Check of de afzender van het bericht daadwerkelijk bestaat. Ook op websites kun je dit controleren, via het kopje ‘over ons’. Als dit kopje niet bestaat, kun je de website al minder vertrouwen. Betreft het een WhatsApp bericht? Controleer dan of je de afzender kent en of het nummer van deze persoon klopt met de contactgegevens die jij hebt. Ken je de afzender niet? Vraag je dan af waarom jij dit bericht ontvangt en wat de verzender ermee wil bereiken.
2. Verifieer het nieuws
Wanneer nepnieuws circuleert op social media, gaat het vaak om niet verifieerbaar nieuws. Er is veel ophef over, maar het nieuws is niet terug te vinden in de grotere media zoals kranten of officiële nieuwswebsites. Als het gaat om een uitgevoerd onderzoek, controleer dan hoe het onderwerp is onderzocht. Wanneer je dit niet terug kunt vinden, gaat het hoogstwaarschijnlijk om nepnieuws. Onderzoeken die door gerespecteerde organisaties en onderzoekers worden uitgevoerd, zullen altijd duidelijk maken hoe het onderzoek heeft plaatsgevonden, wie de doelgroep was en om hoeveel respondenten het gaat.
3. Controleer de bronnen uit het bericht
Nepnieuws maakt graag gebruik van fictieve bronnen. Hierbij doelen we op bijvoorbeeld foto’s, video’s of tabellen die bepaalde resultaten laten zien. Kun je geen link vinden naar de oorsprong van de bron, dan is dat al een slecht teken. Kun je de oorspronkelijke bron wel vinden? Controleer dan of de bron in het bericht op dezelfde manier wordt gebruikt of dat het in een andere (onjuiste) context wordt geplaatst.
Nepnieuws bestrijden
Er zijn in Nederland verschillende organisaties die de verspreiding van nepnieuws proberen tegen te gaan. Dat is een grote uitdaging, want nepnieuws verspreid zich steeds sneller en makkelijker in onze samenleving. Wil je voorkomen dat een van jouw nieuwsberichten gezien wordt als nepnieuws en daardoor verkeerd wordt ontvangen? Houd dan altijd rekening met bovenstaande zaken. Ook kun je een persbericht laten schrijven door een bureau dat hierin is gespecialiseerd. Zij kunnen jouw berichten precies op de juiste manier schrijven, zodat het niet als nepnieuws geclassificeerd zal worden.
Over de Auteur
Als tegenstander van nepnieuws schrijf ik graag over tips om nepnieuws te herkennen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen