Nieuwe omgevingswet - Artikelpost

Nieuwe omgevingswet

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 262 | Aantal woorden: 880 | Datum: | 0 commentaar

In 2021 komt er een nieuwe omgevingswet, dit vraagt voorbereiding, maar brengt ook een hoop positiefs met zich mee. Deze nieuwe wet gaat een aantal dingen veranderen voor de overheid, voor bedrijven en burgers. Veel verschillende wetten gaan samengevoegd worden tot een. Er vindt dus een grote inkorting plaats, dit heeft ook gevolgen voor de regels voor de leefomgeving. Water, lucht, bodem, natuur, infrastructuur, gebouwen en cultureel erfgoed, dit hoort allemaal bij de leefomgeving. De nieuwe omgevingswet brengt veel verandering met zich mee, dat neemt tijd. De nieuwe wet is al een geruime tijd uitgesteld, omdat alle bedrijven en burgers zich er op aan moeten passen. Er wordt veel hulp geboden vanuit bedrijven om anderen te helpen met het aanpassen aan de omgevingswet. 

De hoeveelheid wetten en wat ze inhouden

Er zijn in de wereld enorm veel wetten. Daarom gaan er bij de nieuwe omgevingswet voor Nederland een aantal samenvoegingen plaatsvinden. De wetgeving gaat dus vereenvoudigen. De 26 bestaande wetten van nu gaan samengevoegd worden tot een wet. En de 5000 wetsartikelen gaan teruggebracht worden naar 350. Daarnaast worden de algemene maatregelen van bestuur teruggebracht van 120 naar 4. Het Besluit activiteiten leefomgeving, deze is voor burgers en bedrijven omtrent activiteiten. Het Besluit bouwwerken leefomgeving, ook voor burgers en bedrijven voornamelijk omtrent bouwen en slopen. Het Besluit kwaliteit leefomgeving, instructieregels voor gemeenten, provincies en waterschappen voor het vaststellen van onder meer omgevingsplannen en verordeningen. En het Omgevingsbesluit, welk bestuursorgaan bevoegd is omgevingsvergunningen te verlenen en de geldende procedures. Dit zal het uitgangspunt vormen voor de nieuwe wet. Vanaf 2021 is er een nieuwe omgevingswet voor de hele leefomgeving. Dit zorgt ervoor dat lokale problemen lokaal opgelost kunnen worden. Zo wordt onder andere gehoopt plannen voor milieu en natuur beter op elkaar af te stemmen en meer duurzame projecten te stimuleren. 

Aan de wet voldoen

De overheid, bedrijven en burgers moeten zich allemaal aan de wetten houden. Zo ook aan de nieuwe omgevingswet van 2021. Voor een goed overzicht op de wetten kan een speciaal programma ingeschakeld worden. Hierin is alles overzichtelijk opgeslagen en kan alles snel gevonden worden als dat nodig is. Nu kan er al aan de slag gegaan worden met de nieuwe omgevingswet, al gaat deze pas in in 2021, kan er nu al mee gewerkt en/ of naar gekeken worden. Er zijn al bedrijven die werken met de nieuwe omgevingswet. Het inzien van de nieuwe wet kan handig zijn, als er bijvoorbeeld projecten gepland zijn voor 2021 of later zelfs. Daarnaast is het gewoon handig om te weten waar je aan toe bent vanaf 2021. Zo is elk bedrijf en elke burger altijd voorbereid, want het is fijn om er klaar voor te zijn als het zo ver is.Over de Auteur

De auteur wil graag mensen informeren over de nieuwe omgevingswet.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[343 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[84 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo