Ongelukken met een steiger voorkomen - Artikelpost

Ongelukken met een steiger voorkomen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 258 | Aantal woorden: 862 | Datum: | 0 commentaar

Het gebeurt helaas nog wel eens dat er serieuze ongevallen gebeuren met steigers, soms met ernstig letsel als gevolg. Wanneer je zelf aan de slag gaat met een steiger, is het dus erg belangrijk om te weten hoe je hier veilig mee kunt werken. Zo verklein je de kans op gevaarlijke situaties en ongelukken door verkeerd gebruik van een rolsteiger. 

Steiger opbouwen

De eerste stap is het opbouwen van de steiger. Het is belangrijk dat hier iemand bij is die toezicht kan houden en ervaring heeft met de opbouw van steigers. Het opbouwen van de steiger moet altijd gebeuren volgens de procedures van de fabrikant, ook wanneer je besluit om een tweedehands steiger te kopen. Wanneer een steiger nog niet volledig opgebouwd is, moet dit aangegeven worden met een waarschuwing dat de steiger niet gebruikt mag worden. 

Stabiele plaatsing

Zorg ervoor dat de steiger stabiel kan staan. Hiervoor bestaan speciale steigerbasisplaten en voetsteunen waardoor de steiger stevig op de grond kan staan. Ook is het belangrijk om de steigerwielen te blokkeren wanneer de steiger in gebruik genomen wordt. Daarnaast is het aan te raden om de steiger ook aan het gebouw te bevestigen wanneer dit mogelijk is. Hiermee voorkom je onnodige beweging van de steiger. 

Niet overbelasten 

Een steiger kan maar een maximaal aantal kilo’s dragen. Wanneer deze maximale belasting wordt overschreden, kan de steiger instorten. Zorg er dus altijd voor dat de maximale belasting niet overschreden wordt en probeer het gewicht ook zoveel mogelijk te verdelen over de steiger. Zo voorkom je risicovolle situaties die tot vervelende ongevallen kunnen leiden. 

Check de weersvoorspelling

Zorg dat je weet wat voor weer er verwacht wordt op de dagen dat je aan de slag gaat op de steiger. Werk liever niet met een steiger wanneer er veel wind staat. Ondanks dat de steiger vaak stevig bevestigd is aan een gebouw, kunnen ook werknemers door de wind hun balans verliezen. Door de weersverwachting vooraf te bekijken, kan dit makkelijk voorkomen worden. 

Veiligheid voorop 

Gebruik altijd je gezonde verstand en werk nooit gehaast wanneer je op een steiger staat. Door voorzichtig te bewegen en veiligheid voorop te stellen, verminder je de kans op gevaarlijke ongelukken.Over de Auteur

Specialist op het gebied van rolsteigers.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[367 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[149 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo