FB pix Ontwikkeling van speelgoed - Artikelpost

Ontwikkeling van speelgoed

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1310 | Aantal woorden: 865 | Datum: | 0 commentaar

Speelgoedmarkt

Europese consumenten zijn de grootste speelgoedkopers ter wereld. Speelgoed is iets wat nooit van de consumentenmarkt zal verdwijnen. Speelgoed is van alle tijden en voor iedereen. Het grote verschil van de huidige tijd met vroeger is het grote aanbod van speelgoed. De keuze aan speelgoed is enorm en neemt alsmaar toe. De speelgoedmarkt blijft, ondanks de online ontwikkelingen, groeien. Maar hoe wordt speelgoed nu eigenlijk gemaakt? We zoomen in op kunststof speelgoed.

 

Kunststof speelgoed

Kunststof speelgoed wordt over het algemeen gemaakt door middel van spuitgieten. Met spuitgieten wordt kunststof aangevoerd als granulaat of poeder. Dit wordt gesmolten tot een vloeibare massa en onder hoge druk ingespoten in een matrijs, waarvan de holte de negatieve vorm heeft van het gewenste product. Door afkoeling stolt de kunststof en ontstaat het gewenste product. Nadelen van een dergelijke productietechniek zijn de kosten van matrijzen in het Westen, waardoor spuitgieten alleen geschikt is voor grote productieaantallen. Vanaf de jaren 90 worden daarom steeds meer plastic onderdelen en producten ingekocht in lage loonlanden als China. Circa 70 procent van al het speelgoed op de Europese markt komt uit China (inclusief Hongkong), te zien aan de stickers op het speelgoed met de tekst ‘Made in China’. Niet alleen de lage lonen leiden tot lage productiekosten in China, maar ook goedkopere staalsoorten en lagere overheadkosten. Tevens zitten er veel bedrijven in een gebied, waardoor zij constant met elkaar blijven concurreren, wat voordelig is voor de inkoopprijs vanuit Nederland. Echter, ook de matrijzenmakerij in Nederland moet niet vergeten worden!

 

Het speelgoed dat uit één onderdeel bestaat, zoals Lego, wordt in één keer geproduceerd. Er kan een kleur aan het gesmolten plastic worden toegevoegd, zodat het speelgoed de gewenste kleur krijgt. Elk klein legoblokje wordt zo in een paar seconde gemaakt met een korte productiecyclus. Bij groot speelgoed worden vaak kleinere onderdelen geproduceerd, die later aan elkaar worden gemaakt. Op verschillende plaatsen in Europa wordt speelgoed in fabrieken in elkaar gezet, echter de onderdelen kunnen van allerlei plaatsen over de wereld komen.

 

Veilig en verantwoord

Tegenwoordig ontstaan steeds meer vraagstukken over veilig en verantwoord speelgoed. De grote speelgoedleveranciers steken veel tijd en geld in de productie van speelgoed, om goed en veilig speelgoed op de markt te zetten. De veiligheid van speelgoed staat dan ook vaak voorop in het productieproces. In de Europese Unie moet al het speelgoed aan een richtlijn voldoen, genaamd de Richtlijn Speelgoed. Door middel van het plaatsen van een CE markering op speelgoed, verklaart de producent dat het speelgoed is gemaakt zoals alle voorschriften vereisen. Dit is voor speelgoed dat bedoeld is voor kinderen tot 14 jaar. Voor speelgoed dat bedoeld is voor kinderen onder de 36 maanden, worden nog strengere eisen gesteld. De artikelen moeten worden voorzien van een speciaal logo, zodat ouders in één opslag kunnen zien of het speelgoed veilig is voor het kind.

 

En zo ontstaat een groot aanbod aan veilig, kunststof speelgoed voor de consument!Over de Auteur

Metron B.V. is in 1946 opgericht als Metron Fabriek van Technische Noviteiten met als hoofdactiviteit het produceren van RVS producten. In de loop der jaren is het familiebedrijf Metron uitgegroeid tot een modern allround bedrijf met een afdeling voor het spuitgieten van op maat gemaakte kunststof producten, een complete gereedschapmakerij voor het vervaardigen van stempels en matrijzen, een lasafdeling en een internationale handelsafdeling.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo