Friese Paarden - Diarree
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Tjeerd Bouwma | Via Artikel Post
Gezien: 2953 |
Aantal woorden: 832 |
Datum: Sat, 2 Jan 2010 |
0 commentaar
Friese Paarden en diarree
Diarree komt zowel bij paarden en pony's redelijk vaak voor. De manieren waarop het kan ontstaan zijn verschillend. Hieronder volgt een opsomming ervan.
Door een ontsteking van het darmslijmvlies bij Friese paarden kan het wateropnemend vermogen van blinde darm en dikke darm verminderd zijn of er wordt teveel water vastgehouden of aangetrokken.
Een oorzaak van teveel water vasthouden is het geval als het paard grote hoeveelheden jong gras eet of na laxeren.
Door het veranderen van voer kunnen de sappen in het spijsverteringskanaal geen goede doorvoer hebben waardoor je paard last kan hebben van diarree. Zelf als je van merk verandert raad ik je aan dit te doen door het nieuwe voer te mengen met het oude voer en dan de hoeveelheid dagelijks, beetje bij beetje te verhogen.
Worminfecties en dan met name, cyathostominose (infectie met kleine strongyliden) geeft vaak diarree. Vaak is het chronisch. Soms gaat deze worminfectie gepaard met salmonellose.
In het voorjaar kunnen Friese paarden, als ze na een tijdje op stal te hebben gestaan weer op de weide worden gezet last krijgen van diarree. Hierbij komt ook nog eens dat het verse gras een hoog eiwitgehalte heeft. Laat je paard daarom niet te vlug voor langere perioden grazen maar bouw dit altijd geleidelijk aan op!
Wanneer Friese paarden of pony's op een schrale weide worden gehouden en nauwelijks worden bijgevoerd nemen ze met het gras veel zand op. Over het algemeen wordt het zand met de mest uitgescheiden, maar soms hoopt het zich op in de blinde darm en in de dikke darm.
De verschijnselen van zandophopingen zijn terugkerende koliek en diarree en meestal zijn ze niet ziek en zijn ze niet uitgedroogd, Je kan deze oorzaak achterhalen door de mest uit te spoelen met water. Vaak voel je dan al aan het gewicht van een mestbal of zand inzit. De behandeling hiervan bestaat uit laxeren (paraffine) en ook kun je het paard lijnzaadslijm laten drinken.
In de winterperiode moet je het voer extra in de gaten houden. Door vocht kan er schimmel ontstaan of kan voer bevroren zijn. Slecht voer dus wat schimmelig, bedorven of bevroren is kan diarree veroorzaken.
Ook plotse veranderingen van omgeving, transport, of andere zaken waardoor het paard zich kan opwinden, kan stress veroorzaken waardoor het paard tijdelijk last heeft van diarree.
Als je paard tijdens een zware wedstrijd of een lange rit diarree heeft kan dit ook een teken zijn van uitputting. Dit is een natuurlijke alarmbel waar je zeker rekening mee moet houden. Dus rusten!
Als Friese paarden lang diarree heeft, bestaat de kans (net zoals bij de mens) dat het uitdroogt. Bij diarree neemt het paard minder water op, maar er gaat wel veel water verloren met de diarree. Hierdoor ontstaat een gevaar op uitdroging wat zelfs tot de dood kan leiden.
Het paard verzwakt dan sterk omdat er ook heel noodzakelijke stoffen zoals eiwitten e.d. verdwijnen uit het lichaam. Zorg dus steeds voor voldoende water en verwittig je dierenarts als de diarree aanhoudt.
Over de Auteur
Tjeerd Bouwma is al 20 jaar deskundige op het gebied van Friese paarden en de verzorging ervan. Hij brengt zijn ervaringen graag over op anderen. Voor meer Gratis Tips en informatie kijk op: www.friesepaard.com
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen