FB pix Recht tussen burgers en bedrijven - Artikelpost

Recht tussen burgers en bedrijven

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 984 | Aantal woorden: 495 | Datum: | 0 commentaar

Het recht tussen burgers en bedrijven word in Nederland geregeld door het civiele recht (ookwel burgerlijk recht genoemd). Naast een conflict tussen een burger en een bedrijf (de zogenaamde rechtspersoon), bestaat het civiele recht er ook voor conflicten tussen twee burgers of tussen twee bedrijven. Een persoon (of rechtspersoon) kan zich beroepen op het civiele recht wanneer er bijvoorbeeld conflicten zijn ontstaan tussen beide partijen. Dit kan gaan om een achterstallige betaling, een ruzie met een werkgever of door het niet nakomen van gemaakte afspraken.

De verschillende partijen

Wanneer er een conflict tussen twee (rechts)personen is ontstaan en dit niet onderling op te lossen is, dan kan er gekozen worden een een civiel proces te starten. De ene partij in het proces word in rechtstermen ‘de eiser’ genoemd. De eiser start het proces met het stellen van de eisen, in rechtstermen ‘de vordering’ genoemd. Dit kan een eis om geld zijn, maar ook een eis voor het alsnog nakomen van bepaalde handelingen, zoals bijvoorbeeld van handelingen die zijn vastgelegd in een arbeids- of huurcontract. De andere partij in het civiel proces is de gedaagde. De gedaagde is aangeklaagd voor het niet nakomen van de gemaakte afspraken. In het proces moet de gedaagde zich verweren tegen de vordering. In sommige zaken kan de gedaagde zichzelf verweren, maar bij de meer ingewikkelde zaken kan de hij verplicht worden een advocaat in te schakelen. De civiele rechter zal dan de argumenten van beide personen, de eiser en de gedaagde, aanhoren en aan de hand hiervan een beslissing nemen.

Juridische kosten

De kosten voor een civiel proces kunnen soms behoorlijk oplopen. Voor de eiser en voor de gedaagde. De eiser moet voorafgaand aan het proces een bedrag betalen aan de rechtbank. Het bedrag wat betaald moet worden is afhankelijk van de hoogte van het te eisen bedrag. Hoe hoger dit bedrag, hoe hoger de kosten ook zullen zijn. Daarnaast is het inschakelen van een advocaat ook zeker niet gratis. De tijd die een advocaat kwijt is aan het uitzoeken van de zaak, en het verdedigen tijdens het proces, zal voor rekening zijn van de te verdedigen persoon.

Of je nu eiser of gedaagde bent in een civiel proces, het is altijd verstandig een advocaat in te schakelen, zij weten de gang van zaken in de rechtbank en kennen de juridische termen. Kun je dit niet betalen, dan kun je altijd rechtsbijstand aanvragen bij de overheid. Zij nemen dan (een deel van) de kosten voor de advocaat en het proces op zich. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van jouw financiële situatie.Over de Auteur

Moniek de Graaf is freelance tekstschrijver.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo