Solderen vs Lassen - Artikelpost

Solderen vs Lassen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 5862 | Aantal woorden: 448 | Datum: | 0 commentaar

Solderen en lassen zijn twee manieren om metalen onderdelen aan elkaar te verbinden. Niet iedereen weet wat het verschil is tussen deze twee methoden, en welke methode het beste voor welke toepassing gebruikt kan worden. Veel beginnende klussers laten zich door sommige klussen afschrikken omdat ze denken hiervoor te moeten lassen, terwijl in werkelijkheid solderen ook prima kan. Vandaar dat ik met dit artikel hier graag wat duidelijkheid op werp.

Solderen
Het principe van solderen is vrij simpel. Je maakt twee stukken metaal aan elkaar vast door de naad tussen de twee onderdelen te bedekken met een extra laag metaal, welke je heet (dus vloeibaar) aanbrengt. Dit metaal werkt dus eigenlijk als een soort superlijm. De meeste klussen kunnen prima gesoldeerd worden. Denk hierbij aan waterleidingen, gasleidingen, Cv-installaties en printplaten.

Om te solderen heb je een soldeerbout of –brander (om het metaal te verwarmen), soldeerdraad (dit is de ‘lijm’) en soldeervloeimiddel (om het metaal te reinigen en te zorgen dat het soldeer zich goed hecht) nodig.

Er is bij solderen nog het verschil tussen zachtsolderen en hardsolderen. Zachtsolderen gebeurt met een lagere temperatuur (zo’n 300°C) en wordt het meeste gedaan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een soldeermetaal op basis van tin. Voor een sterkere verbinding gebruikt men hardsolderen. Hierbij wordt een temperatuur van zo’n 700°C gebruikt en zilverhard soldeer.

Lassen
Heb je een nog sterkere verbinding nodig, bijvoorbeeld bij het klussen aan je auto, boot of balkonhek, dan kan je ervoor kiezen om te lassen. Er zijn veel verschillende soorten lasapparatuur verkrijgbaar, elk met hun eigen lasmethode en werking. Deze kunnen in twee groepen worden verdeeld, namelijk elektrisch lassen en lassen met gas. Het basisprincipe is dat bij lassen de metalen onderdelen door hitte en/of druk zacht worden gemaakt en aan elkaar worden gesmolten.

Om te lassen heb je een lasapparaat, laselektrode, bikhamer (om het overtollige metaal te verwijderen) en hitteschild (om je te beschermen tegen de vonken) nodig. Lassen is lang niet zo eenvoudig als solderen en vergt enige oefening om het goed te kunnen. Het is ook mogelijk om een lascursus te volgen, om de fijne kneepjes van een expert te leren.

Over de Auteur

Ik schrijf over diverse interessante onderwerpen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[373 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[170 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[149 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo