FB pix Tips voor het maken van een perfecte espresso - Artikelpost

Tips voor het maken van een perfecte espresso

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1556 | Aantal woorden: 619 | Datum: | 0 commentaar

Het is gemakkelijk te leren om een heerlijke espresso te maken. En aangezien espresso ook de basis is voor bijvoorbeeld cappuccino's zullen deze ook perfect zijn zodra uw espresso perfect is.

Espresso wordt gemaakt door warm water (90-92°C) onder druk door een "puck of portafilter" van fijn gemalen koffie te duwen. Hoe fijner de maling, hoe groter de dichtheid van de inhoud van de puck. Hoe groter de dichtheid, hoe meer druk er nodig is om het water door de koffie heen te duwen.

De belangrijkste regel bij het maken van perfecte espresso is dan ook dat de gebruikte druk voldoende moet zijn om het water in 25-30 seconden door de portafilter te drukken. Als het proces langer duurt dan zal de espresso bitter worden. Daarom moet de maling van de koffie worden aangepast aan de druk van het espresso-apparaat. Het is een kwestie van testen en te blijven proberen de maling en de druk op de juiste manier te combineren.

Voor het maken van de perfecte espresso zijn er 3 benodigdheden; een goede espressomachine, een goede koffiemolen en uitstekende koffie

Idealiter is de koffie die u gebruikt voor het maken van espresso vers gebrand. Probeer voor het beste resultaat gebruik te maken van 100% Arabica bonen. Robusta bonen zijn sterk maar zijn meestal van mindere kwaliteit en hebben een hardere smaak. Bovendien bevatten Robusta bonen meer cafeïne dan Arabica bonen.

Daarnaast is het goed om de portafilter en het espressokopje te voorverwarmen.
Het espressokopje kan worden opgewarmd op de verwarmingslade van uw espressomachine. Heeft uw espresso-apparaat deze functie niet, dan kunt u wat heet water in het kopje gieten en deze daarna laten uitlekken. De portafilter kunt u in een straal heet water houden gedurende een aantal seconden.

Vervolgens wordt de koffie gemalen. Vul dan de portafilter (1 eetlepel voor een enkel shot, 2 eetlepels voor een dubbele espresso).
Tamp de koffie in de portafilter en borstel eventuele losse korrels van de rand. Vergrendel de portafiler in de espressomachine en plaats het  voorverwarmde kopje onder de koffieuitloop.

Start de pomp. De koffie is donkerder bij het begin van het proces, en verandert in een gouden crème kleur (de "crema") naar het einde toe.

Uniforme druk dient te worden gebruikt gedurende het gehele proces. De druk wordt zo ingesteld dat het proces tussen 25-30 seconden duurt, niet meer en niet minder.

Tips voor het maken van de perfecte espresso:

  • De portafilter moet schoon zijn.
  • Verwarm de uitrusting (machine, kopje en portafilter).
  • Verzacht het water dat u gebruikt om de espresso te maken (met filterpatronen van bijvoorbeeld bestmax) of gebruik gedestilleerd water.
  • Gebruik een verse espressomelange en maal de koffiebonen vlak vóór het maken van de espresso.
  • Controleer de maling en de druk van uw machine als de smaak van de espresso u niet bevalt.
  • Het duurt tussen de 25 en 30 seconden voordat het water volledig is doorgelopen.
  • Gebruik 1 eetlepel koffie voor een enkel shot en 2 eetlepels voor een dubbel schot.
  • Tamp de koffie gelijkmatig in de portafilter. Veeg de losse koffie weg voordat u de portafilter vergrendelt in het espresso-apparaat

Over de Auteur

Adriaan Stolker is mede-eigenaar van de vergelijkingswebsite www.uw-espressoapparaat.nl.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: 5.0
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo