Veiligheid buitenspeeltuinen - Artikel Post - Artikel Marketing

Veiligheid buitenspeeltuinen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 365 | Aantal woorden: 1074 | Datum: | 0 commentaar

Kinderen houden van spelen, en als het mooi weer is, is het leuk om dat in een speeltuin te doen. Zeker met mooi weer is een buitenspeeltuin leuk, lekker klimmen op de klimtoestellen of lekker schommelen. De speeltuinenzorgen voor veel plezier voor kinderen. Er gebeuren echter helaas relatief veel ongelukjes in speeltuinen waardoor een bezoek aan ziekenhuis noodzakelijk is. Over het algemeen ontstaan de meeste verwondingen door valpartijen van bijvoorbeeld de klimtoestellen, schommels en glijbanen.

Veiligheid speeltoestellen

Vaak wordt een valpartij door onvoorzichtigheid van kinderen zelf. Maar kinderen blijven kinderen en het is daarom ook belangrijk om altijd goed op te blijven letten. Er zijn echter situaties dat het kind wat gevallen is, er zelf niets aan kan doen, maar dat het speeltoestel niet helemaal veilig genoeg is gebleken. Sinds maart 1997 is het verplicht voor fabrikanten van speeltoestellen maar ook voor beheerders van speeltoestellen, om zich te houden aan het Warenwetbesluit Attractie en Speeltoestellen. Hierin wordt gesteld dat speeltoestellen veilig dienen te zijn, tevens staat erin vermeldt dat de beheerder zelf voor de speeltoestellen verantwoordelijk is.

In Nederland zijn er speelgelegenheden waar achterstallig aan de speeltoestellen aanwezig is, maar waar ook gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door het terrein. Buitenspeeltuinen worden vaan ook afgeschermd met een hekwerk, zodat kinderen niet het terrein af kunnen gaan. Hiervoor is het noodzakelijk om een hekwerk te kiezen welke geschikt is voor deze doeleinden. Voor deze buitenbeveiliging is het de bedoeling dat er nergens scherpe randjes aanzitten waar kinderen zich aan kunnen snijden, of uitsteekstels waar ze zich aan kunnen prikken. Speciaal voor deze doeleinden zijn er hekwerken te verkrijgen in verschillende soorten en maten, zodat er altijd iets past bij het terrein en het doel welke bereikt moet worden.

Speeltuin controleren

Als u met uw kind bij een buitenspeeltuin gaat spelen kunt u zelf alvast een aantal zaken controleren, hiermee kunt u een indicatie krijgen of de speelplek wel veilig genoeg is voor uw kind om te kunnen spelen. Hieronder volgen een aantal zaken welke u kunt controleren, het lijstje is echter niet compleet en is enkel om een indicatie te verkrijgen.
  • De ondergrond moet schokdempend zijn, zodat een val gebroken wordt.

  • Afscherming van bewegende onderdelen en toestellen

  • Voldoende ruimte tussen verschillende toestellen

  • Regelmatig onderhoud is noodzakelijk

  • Er mogen geen spinters of scherpe randjes aanwezig zijn

  • Er moet een WAS-certificaat aanwezig zijn op toestellen nieuwer dan 1997


Daarnaast is het belangrijk dat de speeltoestellen voldoende verankerd zijn, als de toestellen lost staan is het valgevaar nog veel groter. Als u denkt dat de speeltoestellen veilig zijn bedenk dan wel dat de veiligheid ook bij u (uw kind) ligt.

Over de Auteur

Sanne Vermeulen schrijft over dagelijkse onderwerpen. Huis & Tuin, Mode, Lifestyle

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[171 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo