FB pix Verschil tussen glazen en kristallen - Artikelpost

Verschil tussen glazen en kristallen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2350 | Aantal woorden: 586 | Datum: | 0 commentaar

Verschil tussen glazen en kristallen

 

Glas is niet echt ene vloeistof in een betekenisvolle manier. Het is beter te beschrijven als een vormloze vaste stof of simpelweg als een glas, aangezien het niet echt goed past in de tweedeling vloeistof/vaste stof. En "kristal" (in de hier bedoelde zin) is gewoon een andere vorm van glas. 
Kristal is wettelijk gedefinieerd door een UK British Standard BS 3828 of 1973 en de EU Crystal Glass products directive 69/493 EEC  op 19 maart 2002, Gazette No 24700 . De straalbreking index mag, bepaald door Engelse en Europese wet, mag niet minder zijn dan 1.520, en de dichtheid moet op zijn minst 2.54 g/cm2 zijn. Als lood erin voorkomt, wat ook wel "kristalglas” word genoemd, moet het op zijn minst voor 10% uit zink, barium en kalium bestaan. (In de VS is er slechts 1% nodig, dit zou door Engeland worden gezien als gewoon glas.) Alleen lood kristal, ( of volle lood kristal met meer dan 30% lood) bevat lood of andere materialen die de karakteristieken van het materiaal veranderen. Hetzelfde geldt voor andere types glas waar de brekingsindex is veranderd bij het toevoegen van andere materialen om voorwerpen te maken zoals camera glazen, etc. "Lood kristal" was een Britse uitvinding, ontdekt door George Ravenscroft  en is geregistreerd op 16 mei 1667, en werd gefinancierd door de Worshipful Company of Glass Sellers of London. 

De toevoeging van maximaal 30% loodoxide, ( hoewel de meeste fabrikanten het verminderen tot 24%, het wettelijke minimum om iets loodkristal te mogen noemen ), geeft kristal een grote brekingsindex, wat het laat schitteren als er scherpe hoeken in zijn gesneden, is zachter om te snijden, en geeft het glas een kenmerkend langdurende helder klinkende toon als het zacht wordt geraakt door een hard object zoals een vingernagel. Het lood kan onder extreme omstandigheden uitlekken in zure vloeistof, zoals witte wijn of sinaasappelsap ( als je dit bijvoorbeeld een nacht in een koelkast laat staan). Het glas is ook meer fragiel en heeft last van plotselinge temperatuurwisseling: Kristalglas zal vaak breken als je koud water in een warm glas doet, of vice versa. 
Glas is een vloeistof in de betekenis dat het inderdaad stroomt, maar het stroomt over een uitgestrekte tijdperiode. Het verschil tussen een kristal en glas, is dat een kristal een homogeen vaste vorm heeft door een herhalend, driedimensionaal patroon van atomen, ionen, of moleculen en door het hebben van vaste afstanden tussen verschillende onderdelen. Daartegenover heeft glas moleculen die ongeregeld staan maar toch stevig gebonden zijn.

Over de Auteur

Bent u opzoek naar kristallen ? Wij helpen u graag hiermee.

bezoek onze website: http://krystallen.nl

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo