Origine van de Afrikaanse glaskraal
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: YurgenM | Via Artikel Post
Gezien: 763 |
Aantal woorden: 680 |
Datum: Fri, 28 Feb 2014 |
0 commentaar
Glaskralen worden gemaakt door de Krobo stam. De Krobo stam leeft landinwaarts, zuidelijk van de hoofdstad van Ghana, Accra. Handelskralen of Krobokralen heten deze kralen ook wel.
Voormalige belastingweigeraars maken deze Afrikaanse kralen
De Krobo's werden rond 1900 door de Britten van de Kroboberg verdreven omdat ze belasting ontdoken. Waarschijnlijk probeerden de Britten een gat in de begroting te dichten en de Krobo wilden daar niet voor opdraaien. De Krobo's zijn toen verjaagd van hun berg en leven sindsdien op een paar mijl van hun geliefde berg. De Kroboberg werd heilig voor de Krobo's verklaard en is sinds 1999 zelfs een reservaat.
De kralen worden hier al honderden jaren vervaardigd
De traditie van het glaskralen vervaardigen bestaat in Afrika al eeuwen. Vroeger werd hiervoor hiervoor kalk, soda en zand gebruikt. Vandaag de dag hergebruikt men vooral autoruiten en natuurlijk, lege flessen. Het hergebruiken van gerecycled glas kost veel minder energie dan de ambachelijke oude manier. Voor het glas maken met zand, soda en kalk zijn zeer hoge temperaturen nodig. De kralen worden gekleurd door pigment aan het glas toe te voegen. Ook beschilderen de Krobo hun kralen.
Van een echte kralenmarkt
Een deel van de grote markt van Agon Manya is de kralenmarkt, waar vooral Ghanezen hun kralen kopen. De markt is er op woensdag en zaterdag en is vooral bekend bij de lokale Ghanezen, maar daarom nog niet minder groot en er is zelden een toerist te bekennen.
Daar verkopen de makers de kralen zelf
Op de markt van Agon Manya staan voornamelijk de makers zelf. Door daar te kopen komt het geld terecht bij de makers van de kralen zelf en niet bij handelaren of een groothandel.
Er is een verschil tussen handelaren en kralenmakers. Tussenhandelaren weten weinig over de kralen te vertellen, maar hebben veel en vooral ook veel verschillende kralen. Mensen die hun eigen gemaakte kralen verkopen, hebben veel minder kralen (alleen de kralen die ze gemaakt hebben). Maar de kralenmakers weten er wel veel van en kunnen er veel en enthousiast over vertellen.
Inkopen bij de kralenmakers zelf zorgt er ook voor dat Ghanezen een bestaan kunnen op bouwen met een eigen ambachtelijke kralen. Het houdt de traditie in stand en laat zien aan (vooral jonge) Ghanezen dat hippe, mooie dingen niet alleen van rijke westerse landen komen.
Ook Ghanesen dragen de Afrikaanse kralen
Ghanezen gebruiken ook Afrikaanse kralen. Ze dragen de kleurrijke kettingen en armbanden bij allerlei vieringen; geboortes, huwelijken en ook (uitbundige) begrafenissen. Ze dragen graag meerdere sets armbanden en kettingen tegelijk. Hoe groter het aanzien van de persoon is, hoe meer, uitbundiger en duurder de kettingen, armbanden en natuurlijk ook de kralen zelf.
Dit zijn geen gewone kralen
Nadat de kralen zijn gekocht, worden de kralen verzonden naar Nederland, waar de kralen worden gesorteerd en gewassen. Dan worden de kralen gekocht door mensen in Europa, Australië en Amerika.
Omdat Afrikaanse kralen afwijken van gewone kralen, worden de Afrikaanse kralen vaak gebruikt om op te vallen. Ook combineren de Afrikaanse kralen goed met hout, steen, been, zaden, noten of andere natuurlijke produkten. Door hun aparte voorkomen worden de Afrikaanse kralen ook door professionele kunstenaars gekocht.
Over de Auteur
Dit artikel mag worden gebruikt, verspreid en gekopieerd,zonder toestemming, op voorwaarde dat het hele artikel, inclusief deze voetnoot wordt gebruikt. Het publiceren van een deel of meerdere delen van het artikel is niet toegestaan. Het artikel is geschreven door Jurgen Müller. Jurgen komt al sinds 2000 in Ghana en heeft sinds 2007 een webwinkel met Afrikaanse kralen | vrolijk gekleurde kralen en verkoopt glaskralen en armbanden.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen